Musselsoppa med en smak av Lappland

Musselsoppa med en smak av Lappland
Foto: tv4

Musselsoppa med en smak av Lappland

Av: Joel - Kiruna

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

ca 50 min

Moules marinières med röding och nybakat bröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
2799 Sauvignon Winkl, Cantina Terlan, Alto Adige, Italien
Ett torrt, aromatiskt vin med inslag av päron, mineral och örter. Vinet har en fin syra som passar utmärkt till syran ifrån löken Vinet har även toner av honung vilket gifter sig fint med den lilla sötma som finns i musslorna.

Ingredienser

portioner

bröd

  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl rågmjöl
  • 75 g smör
  • 2 dl mjölk
  • flingsalt, en nypa

Soppa

  • 1 kg blåmusslor
  • ca 500 g röding, färdigfiléad och tärnad
  • 3 morötter, rivna
  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 0,5 l torrt vitt vin
  • 0,5 l vispgrädde
  • 1 knippe persilja
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Brödet

  1. Blanda alla torra ingredienser. Arbeta ner smöret i blandningen. Häll i mjölken och arbeta ihop degen.
  2. Arbeta degen smidig på en lätt mjölad yta, dela den sedan i 4 mindre delar. Forma delarna runda och fördela dessa på en plåt. Strö över flingsalt över brödet.
  3. Grädda i 225 grader i 10-12 minuter tills de är gyllenbruna.

Soppan

  1. Skölj musslorna under rinnande kallt vatten, skrubba skalen. Släng musslor som inte stänger sig när du skrubbar dem eller som har trasigt skal.
  2. Fräs schalottenlöken, vitlöken och morötterna i olivolja i en stor kastrull.
  3. Lägg i musslorna och häll på vin. Lägg ett lock på kastrullen och koka upp, låt det koka 2-3 minuter. Skopa upp musslorna och lägg de i en skål på sidan av. Släng musslor som inte öppnat sig.
  4. Lägg i den tärnade rödingen i kastrullen och koka ihop med musselbuljongen och grädde i ca 3-4 minuter. Smaksätt med salt och peppar, rör ner persiljan.
  5. Fördela musslorna med skal i djupa tallrikar, häll på den heta soppan, servera tillsammans med det nybakade brödet och ett glas vitt vin.