Jessies svampmacka

koket.se
Jessies svampmacka
Jessie Sommarström
Jessie Sommarström

Jessies svampmacka

16 ingredienser

20 m

"Oavsett om du precis som jag tar varje chans du får att komma ut i naturen och plocka höstens guld själv eller om du tar genvägen och köper din svamp så lovar jag att det här är en god svampmacka. Använd överblivna ostbitar (perfekt att förvara i frysen) till krämen och servera med en iskall pilsner eller ett mustigt vin." /Jessie Sommarström

Se Jessie Sommarström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Ostkräm

  • 100 g lagrad ost (hårdost)
  • 1 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 130 g rapsolja
  • sherryvinäger (eller annan god vinäger)
  • salt

Svampmacka

  • ca 400 g blandad svamp (efter tycke och smak men var noga med rensningen)
  • rapsolja
  • smör (till stekning)
  • persilja
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 4 skivor surdegsbröd
  • 2 msk smör
  • 1 msk färska lingon
  • ev färsk tryffel

Gör så här

Ostkräm

  1. Riv osten på den fina sidan av rivjärnet.
  2. Koka upp grädde och slå den över den finrivna osten. Rör om och låt svalna en aning.
  3. Mixa ner äggulorna i ostblandningen med en stavmixer. Tillsätt även oljan i en jämn stråle tills du får en slät och tjock kräm.
  4. Smaka av krämen med salt och några droppar sherryvinäger.

Svampmacka

  1. Dela svampen i mindre bitar.
  2. Stek svampbitarna i rapsolja på medelvärme tills all vätska har kokats bort.
  3. Tillsätt smör och låt svampen brynas tills den har fin färg.
  4. Strössla över persilja och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  5. Bred brödskivorna med smör på båda sidor och stek dem gyllene i en stekpanna.
  6. Bred ostkrämen på det nystekta brödet, toppa med den nystekta svampen och avsluta med lingon.
  7. För riktigt extra lyxig macka kan du riva över färsk tryffel.