Het moules marinières

Het moules marinières
Foto: TV4

Het moules marinières

Av: Jessica - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

Het moules marinières med hembakad vitlöksbaguette. Franskinspirerad moules med en lite  kryddigare smak.
 
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg färska blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 2-4 klyftor vitlök
  • 4 msk persilja, hackad
  • 2-3 dl torrt vitt vin
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 45 g smör
  • 2-3 dl grädde (el crème fraiche)
  • 1 hönsbuljong (eller kycklingbuljongtärning)
  • 0,5 chilifrukt, ta bort kärnorna
  • salt
  • peppar

Baguetter

  • 25 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 12 dl vetemjöl

Vitlökssmör

  • 50 g smör
  • 1 klyfta vitlök
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Tvätta musslorna under kallt vatten och släng dem som inte sluter sig när man knackar på dem.
  2. Finhacka schalottenlöken, fräs den ett par minuter i hälften av smöret.
  3. Tillsätt sedan hackad vitlök, persilja, hackad chili, vitt vin, buljongtärning och vatten.
  4. Låt det koka, tillsätt musslorna och rör om. Koka dem i fonden ett par minuter tills de öppnat sig.
  5. Sila av fonden i en ny kastrull och håll musslorna varma medan du gör fonden.
  6. Kasta det musslor som inte öppnat sig.
  7. Tillsätt resten av smöret i fonden och krydda med salt och peppar.
  8. Tillsätt även grädde eller crème fraiche om du vill.
  9. Låt sjuda i ca 5 min före servering. Servera de varma med vitlöksbrödet.
  10. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite ljummet vatten .
  11. Tillsätt resten av vattnet, salt, grahamsmjöl.
  12. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl vid behov, akta så att den inte blir för torr.
  13. Låt jäsa täckt under handduk i minst 30 minuter (helst 1 timme i fall tiden finns).
  14. Ta upp degen på ett mjölat bord och fös försiktigt, knåda inte. Skär sedan degen med vass kniv i 2-4 bitar, forma försiktigt bitarna till längder.
  15. Ta upp degen på ett mjölat bord och fös försiktigt, knåda inte. Skär sedan degen med vass kniv i 2-4 bitar, forma försiktigt bitarna till längder.
  16. Täck med handduk och låt jäsa i ca 1 timme.
  17. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla ljummet vatten på baguetterna grädda i mitten av ugnen i 8 minuter.
  18. Blanda ihop allt till vitlökssmöret. Gör snitt i baguetterna, så det blir nästan delat igenom.
  19. Bred smöret mellan och kör snabbt in i ugnen se till att smöret smälter.

Vintips från Jessica
Muscadet Sévre et Marine, Frankrike