Het moules marinières

Het moules marinières
Foto: TV4

Het moules marinières

22 ingredienser

Het moules marinières med hembakad vitlöksbaguette. Franskinspirerad moules med en lite  kryddigare smak.

Vintips från Jessica
Muscadet Sévre et Marine, Frankrike
 
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

  • 2 kg färska blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 2-4 klyftor vitlök
  • 4 msk persilja, hackad
  • 2-3 dl torrt vitt vin
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 45 g smör
  • 2-3 dl grädde (el crème fraiche)
  • 1 hönsbuljong (eller kycklingbuljongtärning)
  • 0,5 chilifrukt (ta bort kärnorna)
  • salt
  • peppar

Baguetter

  • 25 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 12 dl vetemjöl

Vitlökssmör

  • 50 g smör
  • 1 klyfta vitlök
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Tvätta musslorna under kallt vatten och släng dem som inte sluter sig när man knackar på dem.
  2. Finhacka schalottenlöken, fräs den ett par minuter i hälften av smöret.
  3. Tillsätt sedan hackad vitlök, persilja, hackad chili, vitt vin, buljongtärning och vatten.
  4. Låt det koka, tillsätt musslorna och rör om. Koka dem i fonden ett par minuter tills de öppnat sig.
  5. Sila av fonden i en ny kastrull och håll musslorna varma medan du gör fonden.
  6. Kasta det musslor som inte öppnat sig.
  7. Tillsätt resten av smöret i fonden och krydda med salt och peppar.
  8. Tillsätt även grädde eller crème fraiche om du vill.
  9. Låt sjuda i ca 5 min före servering. Servera de varma med vitlöksbrödet.
  10. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite ljummet vatten .
  11. Tillsätt resten av vattnet, salt, grahamsmjöl.
  12. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl vid behov, akta så att den inte blir för torr.
  13. Låt jäsa täckt under handduk i minst 30 minuter (helst 1 timme i fall tiden finns).
  14. Ta upp degen på ett mjölat bord och fös försiktigt, knåda inte. Skär sedan degen med vass kniv i 2-4 bitar, forma försiktigt bitarna till längder.
  15. Ta upp degen på ett mjölat bord och fös försiktigt, knåda inte. Skär sedan degen med vass kniv i 2-4 bitar, forma försiktigt bitarna till längder.
  16. Täck med handduk och låt jäsa i ca 1 timme.
  17. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla ljummet vatten på baguetterna grädda i mitten av ugnen i 8 minuter.
  18. Blanda ihop allt till vitlökssmöret. Gör snitt i baguetterna, så det blir nästan delat igenom.
  19. Bred smöret mellan och kör snabbt in i ugnen se till att smöret smälter.