Jerseyentrecôte från trakten med potatiskaka och mustig cognacsås

Jerseyentrecôte från trakten med potatiskaka och mustig cognacsås
Foto: TV4

Jerseyentrecôte från trakten med potatiskaka och mustig cognacsås

Av: Tove - Skara

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

1 h

En saftig entrecôte som serveras med en krämig potatiskaka och cognacsås. Potatiskakan blir både vacker och god när den varvas med spenat.

Dryck: Rosemount Little Berry, ett fruktigt & smakrikt rött vin.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Entrecôte

  • ca 1 kg entrecôte (av god kvalitet)
  • 1 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Potatiskaka

  • 10 potatisar
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 65 g bladspenat
  • 1 ägg
  • 2 dl grädde
  • 2-3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • färsk timjan (några kvistar)

Cognacsås

  • 2 msk gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 10 vitpepparkorn, grovkrossade
  • 4 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 dl cognac
  • 1,5 msk kinesisk soja
  • 1 tsk citron, saft
  • 1 krm salt
  • 2 msk cognac

Gör så här

Entrecôte

  1. Låt köttet ligga framme en stund så det blir rumstempererat. Salta och peppra. Hetta upp en stekpanna, lägg i smöret och låt det bli lite brunt. Stek köttet i skivor på hög värme ca 2-3 minuter på varje sida för mediumstekt. Låt köttet vila och stanna till lite innan du serverar det.

Potatiskaka

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten, så den nästan blir färdigkokt. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Skiva även den kokta potatisen fint. Stek potatis, lök och vitlök i olja i en stor stekpanna tills blandningen blivit lätt gyllenbrun, krydda med hälften av den angivna mängden salt och peppar.
  3. Varva den stekta potatisen och bladspenaten i en smord form. Vispa samman ägg och grädde och tillsätt resten av kryddorna. Häll äggsmeten över potatisen i formen och baka kakan mitt i ugnen tills äggsmeten börjar stelna, ca 15 minuter. Skär kakan i bitar och garnera med färsk timjan.

Cognacsås

  1. Hacka och fräs lök, vitlök och vitpepparkorn i 2 msk smör ett par minuter, utan att det får för mycket färg. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa ytterligare en kort stund. Pudra över vetemjöl och späd i omgångar med buljong under uppkok och vispning.
  2. Smaksätt med 0,5 dl cognac, soja, citronsaft och salt. Låt såsen koka ca 12-15 minuter. Sila den och blanka av med 2 msk smör och ytterligare 2 msk cognac innan såsen serveras.