Engelsk rostbiff

Engelsk rostbiff
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Engelsk rostbiff

6 ingredienser

Ingen rätt symboliserar det engelska köket lika mycket som denna imponerande anrättning. I otaliga brittiska hem äts den ännu var och varannan söndag, gärna tillsammans med yorkshirepudding och roast potatoes. Viktigt är att man lagar en god "gravy", det vill säga en skysås som baseras på köttsaften som kommer ur köttstycket. Ofta används sirloin steak med benet kvar. I Sverige får man knappast tag på denna styckdetalj, men en rostbiff med fettkappan kvar går lika bra. Rostbiffen pudras med mjöl och senapspulver för smakens och den knapriga ytans skull. Det behövs inget fett i bottnen av långpannan eftersom fettkappan avger tillräckligt.

Ingredienser

portioner
 • 1 rostbiff med fettkappa, 2 - 3 kg
 • 1 msk senapspulver (Colman's)
 • 1 msk vetemjöl
 • 1 tsk salt
 • svartpeppar, ur kvarn
 • 1 gul lök

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg steken i en trång långpanna, utan att putsa bort något fett.
 2. Blanda senap, mjöl och salt i en kopp och pudra över köttet. Krydda med svartpeppar. Skala löken, skär den i två halvor och lägg under köttet.
 3. Sätt in i ugnen och låt stå i 20 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och låt stå i cirka 30 minuter per kilo. Helst bör man använda en stektermometer och ta ut köttet när innertemperaturen är cirka 55 grader.
 4. När köttet är klart, slå in det i aluminiumfolie med öppningen uppåt (så att köttsaften inte rinner ut). Låt köttet vila så i 30 minuter (innertemperaturen kommer att stiga och köttet kommer att bli
 5. jämnrosa).
 6. Laga under tiden gravy, yorkshirepudding och roast potatoes. Skär sedan upp köttet vid bordet och servera med tillbehören.