Det här är en av de rätter jag är mest stolt över att ha hittat på. Smakmässigt är den inspirerad av gulasch. Jag lagar den vid släktträffar och andra samkväm – alltid på ett lite nytt sätt.
1 l ljus svamp (exempelvis taggsvamp, kantarell och fårticka)
2 tsk tomatpuré
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk kummin, färskstött
3 klyftor vitlök, hackade
3 dl vispgrädde
1 l hönsbuljong
svartpeppar, ur kvarn
cayennepeppar (efter smak)
0,5 citron, saften från
ev salt
ev vatten
Gör så här
Hetta upp olivoljan i en stor kastrull eller gryta. Bryn baconbitarna och ta sedan upp dem och ställ åt sidan.
Hacka svampen och fräs den i bottenfettet på låg värme i 10 minuter. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och låt fräsa i någon minut.
Tillsätt kummin och vitlök och låt fräsa i ytterligare 1 minut. Häll i grädden och låt koka upp innan även buljongen hälls i. Låt sjuda i 20 minuter.
Tillsätt det stekta baconet. Krydda med svartpeppar, kajennpeppar, citronsaft och eventuellt salt.
Mixa soppan, men sila den inte. Den ska vara lite grynig i konsistensen.
Koka upp och smaka av. Tillsätt möjligen lite vatten och koka upp igen. Servera med bröd och ost, gärna en god lagrad hårdost.