Elmers soppa
Elmers soppa
14 ingredienser
40 m
Det här är en av de rätter jag är mest stolt över att ha hittat på. Smakmässigt är den inspirerad av gulasch. Jag lagar den vid släktträffar och andra samkväm – alltid på ett lite nytt sätt.
Ingredienser
- 1 msk olivolja
- 140 g bacon
- 1 l ljus svamp (exempelvis taggsvamp, kantarell och fårticka)
- 2 tsk tomatpuré
- 0,5 tsk paprikapulver
- 0,5 tsk kummin, färskstött
- 3 klyftor vitlök, hackade
- 3 dl vispgrädde
- 1 l hönsbuljong
- svartpeppar, ur kvarn
- cayennepeppar (efter smak)
- 0,5 citron, saften från
- ev salt
- ev vatten
Gör så här
- Hetta upp olivoljan i en stor kastrull eller gryta. Bryn baconbitarna och ta sedan upp dem och ställ åt sidan.
- Hacka svampen och fräs den i bottenfettet på låg värme i 10 minuter. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och låt fräsa i någon minut.
- Tillsätt kummin och vitlök och låt fräsa i ytterligare 1 minut. Häll i grädden och låt koka upp innan även buljongen hälls i. Låt sjuda i 20 minuter.
- Tillsätt det stekta baconet. Krydda med svartpeppar, kajennpeppar, citronsaft och eventuellt salt.
- Mixa soppan, men sila den inte. Den ska vara lite grynig i konsistensen.
- Koka upp och smaka av. Tillsätt möjligen lite vatten och koka upp igen. Servera med bröd och ost, gärna en god lagrad hårdost.