Zilzil alecha
Zilzil alecha
12 ingredienser
Det här är ett etiopiskt och eritreanskt långkok där nötkött sjuds i en mald eller mixad paprikasås. Rätten är speciell i sin kombination av den lite omogna, gräsiga smaken av grön paprika, nötköttets något söta karaktär och alla de aromatiska kryddorna. Mest genuin blir den om man använder ghee - ett slags skirat smör som säljs i de flesta orientaliska livsmedelsbutiker.
Tänk på, att om du vill dubbla receptet till en gryta måste du minska mängden vätska - annars blir det soppa!
Ingredienser
- 3 gröna paprikor
- 1 grön stark chilifrukt, exempelvis serrano
- 3 klyftor vitlök, finhackade
- 1,5 msk färsk ingefära, finhackad
- 0,5 msk gurkmeja
- 0,5 tsk malen kardemumma
- 2 tsk salt
- vitpeppar, ur kvarn
- 0,5 dl rött vin
- 1 kg högrev
- 1 dl ghee (eller skirat smör)
- 2 rödlökar, finhackade
Gör så här
- Grovhacka två av paprikorna. Lägg dem i en mixer tillsammans med urkärnad chili, vitlök, ingefära, gurkmeja, kardemumma, salt, vitpeppar och rött vin. Mixa tills det blir en slät puré.
- Skär den återstående paprikan i långa, tunna strimlor och lägg undan. Skär även köttet i långa, tunna strimlor (cirka 5 x 1 centimeter).
- Hetta upp hälften av fettet i en stekgryta och bryn köttstrimlorna noga. Lägg undan köttet på en tallrik så länge. Häll det överblivna stekfettet i en kopp vid sidan om.
- Torka ur grytan. Fräs löken på låg värme utan fett under omrörning i cirka 5 minuter.
- Ta fettet i koppen och resten av matfettet och ös ner i grytan. När det hela blir riktigt hett, lägg i paprikastrimlorna. Låt dem stekas i 2 - 3 minuter, tills de mjuknar.
- Ös ner purén och köttstrimlorna (även köttsaften som runnit ur dem). Blanda runt. Sänk värmen och låt sjuda under lock tills köttet är mört. Det tar ungefär 15 minuter.
- Servera med injerapannkakor, ris eller couscous.