Ölbräserad portabella med färsk vitlök, sparris och bacon

Ölbräserad portabella med färsk vitlök, sparris och bacon
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Ölbräserad portabella med färsk vitlök, sparris och bacon

10 ingredienser

Färsk vitlök är en riktig delikatess. Här bräseras den med den storhattade portabellasvampen, vit sparris och rökigt bacon. Bästa resultatet uppnås om rätten tillagas och serveras i en rejäl gryta.

Ingredienser

portioner
  • 4 färska vitlökar, hela (med del av blast kvar)
  • 4 portabellosvampar, stora
  • 140 g bacon
  • 8 vita sparrisar
  • 2 msk smör
  • 33 cl lageröl med inte alltför hög beska
  • 2 kvistar rosmarin
  • 1 lagerblad
  • salt

Tillbehör

  • bröd, exempelvis tyskt lantbröd

Gör så här

  1. Klyv vitlökarna på längden. Ta isär svampens hatt och fot. Dela baconskivorna i småbitar. Skala sparrisen, utom vid knoppen.
  2. Smörfräs bacon, svamp, och vitlök i en medelvarm gryta. När ingredienserna börjar få färg; slå i öl, lägg i sparris, rosmarinkvistar och lagerblad. Bräsera under lock i 20 minuter.
  3. Smaka av med salt. Servera rätten som den är - ångande het och gärna med lite bröd som kan doppas i buljongen.