Vitlökssoppa med ädla droppar
Vitlökssoppa med ädla droppar
11 ingredienser
Det här är min variant på en klassisk provensalsk vitlökssoppa – aigo bouido – här med en vacker yta av oljedroppar som avger delikata aromer. Låt dig inte avskräckas av den stora mängden vitlök. När man kokar vitlöken blir den mycket mild och fyllig i smaken, medan det skarpa helt försvinner. Man kan använda olika oljor efter smak och tycke: riktigt bra olivolja, tryffelolja, kallpressad rapsolja, olja från nötter av olika slag och den förnäma pumpakärnsoljan kürbiskernöl. Sådana oljor finner man i specialaffärer, saluhallar eller riktigt välsorterade matbutiker.
Ingredienser
- 2 vitlökar, stora hela, delade i skalade klyftor (cirka 80 g)
- 3 l hönsbuljong
- 2 tsk salt
- färsk salvia, några blad
- 2 kvistar färsk timjan
- 4 stjälkar persilja
- 4 äggulor
- 4 msk olivolja
- svartpeppar, ur kvarn
tillbehör
- 2 msk extra virgin olivolja
- 2 msk Kürbiskernöl (eller en blandning av andra goda oljor, exempelvis de som nämns i ingressen)
Gör så här
- Låt vitlök, hönsbuljong och salt koka i 30 minuter under lock.
- Tillsätt salvia, timjan och persilja och låt sjuda ytterligare 10 minuter.
- Sila soppan och var mycket noga med att pressa ur all vätska ur vitlöksklyftorna.
- Knäck äggen och separera äggulorna ner i en stor bunke. Häll i olivoljan droppvis och rör med en visp tills det liknar en riktigt gul majonnäs.
- Tillsätt lite av buljongen under vispning och häll sedan i resten. Smaka av med peppar (och eventuellt lite mer salt).
- Värm soppan utan att den kokar. Häll upp i varma tallrikar. Droppa över ett par, tre olika slags oljor. Servera gärna med nybakat bröd.