Injera - syrad pannkaka

Injera - syrad pannkaka
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Injera - syrad pannkaka

3 ingredienser

De här pannkakorna kommer från Etiopien och Eritrea. Egentligen görs de på ett mjöl gjort på sädesslaget tef. Kommer du över sådant mjöl blir pannkakorna ännu godare. Smeten ska jäsa två dygn för att få rätt luftighet.

Ingredienser

portioner
 • 1,25 l vatten, ljummet
 • 25 g jäst
 • 1 l vetemjöl, 4 sädesslag [0,5 kg]

Gör så här

 1. Häll vattnet i en stor skål. Smula ner jästen och rör runt så att den löses upp. Blanda i mjölet och rör runt med en slev så att det inte är kvar
 2. några klumpar.
 3. Låt smeten jäsa ett dygn i rumstemperatur. Rör om igen och låt jäsa ytterligare ett dygn.
 4. Ös bort vattnet som samlats överst i skålen (spara eventuellt lite till senare spädning). Rör om. Smeten ska vara som en något tjockare pannkakssmet.
 5. Värm en gjutjärnspanna eller teflonpanna (som det finns lock till) så att den blir het. Lägg i en slev med smet. Grädda som en pannkaka men bara på ena sidan. När den nedåtvända sidan har börjat stelna, lägg på locket en kort stund.
 6. När pannkakan börjar vika upp sig i kanten lyfter man försiktigt ur den med händerna och låter den kallna på en kökshandduk. Sedan staplas pannkakorna
 7. på en tallrik med en handduk över. Man kan äta dem rumstempererade, lätt uppvärmda eller riktigt varma.
 8. En pannkaka läggs på var och ens tallrik och sedan lägger man upp små högar av grytor, röror och keso direkt på injerapannkakan. Rätten äts med händerna genom att man använder bitar av pannkakan som sked eller så virar man in grytorna i pannkakan och äter som klämma.