Knödel

Knödel
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Knödel

22

8 ingredienser

Knödel är en centraleuropeisk läckerhet som ofta serveras till stekar med gräddsås eller, som jag rekommenderar, färsk fläsklägg. När den är färdig ska knödeln vara fast men ändå luftig.

Ingredienser

portioner4
  • 1 vitt bröd, dagsgammalt utan kanter
  • 1 förp torrjäst
  • 200 g idealmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2-3 msk vatten
  • 2 l vatten
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Skär brödet i småbitar och lägg i en bunke. Tillsätt torrjäst, mjöl, salt, ägg och vatten. Rör ihop ingredienserna för hand till en någorlunda homogen smet.
  2. Forma smeten till små avlånga limpor som får jäsa i 1 timme.
  3. Lägg limporna i kokande, lättsaltat vatten och låt koka i 15-20 minuter.
  4. Ta upp limporna och skär i skivor. Servera till kött, exempelvis fläsklägg.