Klassisk dansk fläskstek med höstäppelsallad

Klassisk dansk fläskstek med höstäppelsallad
Foto: TV4

Klassisk dansk fläskstek med höstäppelsallad

Av: Jens Holst

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

Här bjuds det på fläskstek på danskt vis, som serveras med mandelpotatismos och en höstig sallad med äppeln och tranbär. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 fläskstek (à ca 1 kilo)
  • 4 röda äpplen
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 10 lagerblad
  • 1,5 l vatten
  • rött vin (efter smak & tycke)
  • salt
  • peppar

Höstäppelsallad

  • 6 röda saftiga äpple
  • 150 g torkade tranbär
  • 2 dl apelsinsaft, pressad
  • 100 g pekannötter

Potatis med karamelliserat socker

  • 500 g mandelpotatis
  • 200 g rörsocker
  • 100 g smör

Sås

  • sky, från stektillagning
  • 3 msk svartvinbärsmarmelad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Steken kryddas med massor av salt, gärna grovsalt, och peppar.
  2. Morötter, äpple samt lök läggs i en form tillsammans med fläsksteken.
  3. Häll över vinet. Tillsätt lagerblad. Några sätts i steken, andra kan ligga extra i spadet.
  4. Stek på nedersta falstern, i 200 grader utan vatten de första 30 minutrarna.
  5. Efter 30 min, tillsätt mera salt på svålen samt en liter vatten. 1 timme senere, tillsätt ytterligare en 0,5 liter vatten.
  6. Stek i ca 2 timmer. Sätt på grilleffekt på slutet för att få knaprig yta.
  7. Höstäppelsallad: Skär äpplen, och blanda ihop med övriga ingredienser. Salladen sätts sedan i kylskåp, den får tillberedas max en timme före andvändning.
  8. Potatis med karamellsocker: Koka potatis, skala dem och låt dem kyla av. Smält socker i en panna och låt det karamellisera.
  9. Tillsätt 100 g smör, blanda det i det varma sockret, tillsätt potatis, och låt detta steka ihop.
  10. Sås: Ta spadet från steken, tillsätt tre skedar svartvinbärsmarmelad, smaka av med salt och peppar.
  11. Tillsätt tre skedar svartvinbärsmarmelad, smaka av med salt och peppar.
  12. Blanda såsen jämn, och låt koka upp. Klar till servering!