Semifreddo (Choklad- och hasselnötsparfait)

Foto: TV4
Semifreddo (Choklad- och hasselnötsparfait)
5 ingredienser
Gillar du choklad och nötter, ja då gillar du den här desserten. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.
Dryck
Vin: Nivole
Ingredienser
- 125 g hasselnötter, skållade
- 125 g mörk choklad
- 6 dl vispgrädde
- 2 ägg
- 175 g pudersocker
Gör så här
- Sprid ut hasselnötterna på en bakplåt och rosta dem i ugnen, förvärmd till 160 grader, i 5-10 minuter tills de blir gyllene. Låt nötterna svalna helt och mal sedan dem mycket fint.
- Lägg chokladen i en ugnsfast skål över en kastrull med varmt vatten och låt smälta.
- Vispa grädde fast och blanda sedan i nötterna.
- Vispa äggulorna i en stor bunke med 2 matskedar socker tills blandningen bleknar och bli krämig.
- Vispa äggvitorna i en annan bunke tills de stelnar, tillsätt resten av sockret, sked för sked, och vispa mellan varje sked till blandningen blir mycket tjock.
- Rör in chokladen i ägguleblandningen. Sedan grädden och därefter marängblandningen. Fyll i en glassform eller frysbehållare och frys i 12 timmar tills parfaiten är fast.
- Innan den serveras tar man ut parfaiten ur frysen och låter den stå i kylskåpet och mjukna i 10 min. Dekorera med hyvlad choklad.