Japanskt mjölkbröd
Japanskt mjölkbröd
8 ingredienser
1 h
"Det mjukaste, vitaste bröd du kan tänka dig. Det här är så långt från fullkorn du kan komma men till en Katsu-Sando är det en dröm!" /Erik Videgård
Se Erik Videgård laga receptet

Ingredienser
Yudane (fördeg)
- 50 g vetemjöl (runt 12% protein)
- 40 g vatten, kokande
Bröd
- 150 g mjölk
- 15 g strösocker
- 10 g osaltat smör, rumstempererat
- 3 g torrjäst
- 200 g vetemjöl
- 5 g salt
Gör så här
Yudane
- Gör yudane kvällen innan och låt den vila i kylskåpet över natten.
- Blanda mjölet väl med kokande vatten, täck med plastfilm och ställ i kylen.
Bröd
- Tillsätt mjölk, socker, smör, jäst och yudane riven i småbitar i en blandarskål.
- Tillsätt mjöl och salt.
- Använd degkrok och kör på låg hastighet tills råvarorna blandats. Öka hastigheten till medelhög och bearbeta degen i 20 minuter.
- Knåda degen till en tajt boll och fukta ytan med matolja.
- Lägg degen i en bunke och täck med plastfilm. Låt jäsa i varm rumstemperatur till dubbel storlek, ca 1 timme eller när degen inte fjädrar tillbaka när du trycker med ett finger.
- Slå ner degen och dela den i två lika stora delar, rulla delarna till tajta bullar.
- Låt bullarna vila under fuktad handduk i 20 minuter.
- Kavla ut varje bulle till en rektangel på ca 15 x 20 cm.
- Vik varje rektangel på mitten från höger till vänster. Vrid degen 90 grader och rulla ihop den till en rulle.
- Lägg rullarna i en smord form med ändarna mot varandra.
- Täck formen med en fuktig handduk och låt brödet jäsa tills de fyller brödformen, ca 30 minuter.
- Baka av i ugnen på 185 grader i ca 30 minuter eller tills brödet når 96 grader i innertemperatur.
- Ta ut brödet från formen och låt svalna övertäckt på galler.