Krispig marängtårta med citronkräm

Krispig marängtårta med citronkräm
Foto: TV4

Krispig marängtårta med citronkräm

Av: James - Åland

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

1h 30 min

Krispig marängtårta med rispuffar, citronkräm och färska jordgubbar.

Vintips från James
Josef Andert Beerenauslese cuvée, art nr 4589, 81 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

maräng

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl puffat ris
  • 1 tsk smör, till långpannan

Citronkräm

  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 citron, pressad saft
  • 75 g smör

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 förp färska jordgubbar

Gör så här

Maräng

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Vispa äggvitorna till halvhårt skum, tillsätt socker och fortsätt vispa till hårt skum.
  3. Vänd ned puffat ris i marängen.
  4. Bred ut smeten på smort bakplåtspapper i en 30 x 40 cm stor långpanna.
  5. Grädda mitt i ugnen cirka 1 timme och 20 min.
  6. Låt tårtbotten svalna lite i långpannan innan du vända upp den och drar av pappret.

Citronkräm

  1. Lägg allt utom smöret i en kastrull.
  2. Vispa och sjud tills krämen tjocknar, det är viktigt att det inte kokar.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner smöret.
  4. Låt krämen kalna.

Garnering

  1. Dela marängbottnen på mitten och lägg citronkrämen emellan.
  2. Vispa grädden och bred ovanpå.
  3. Dekorera din marängtårta med jordgubbar.