Köttbullar i tomatsås med mozzarella

Köttbullar i tomatsås med mozzarella
Foto: Frida Wismar
Jacob Wismar
Jacob Wismar

Köttbullar i tomatsås med mozzarella

15 ingredienser

I en familj är ofta viljorna lika många som antalet medlemmar och det kan vara svårt att göra alla nöjda med middagsvalet. En bra lösning är tapas! Man gör helt enkelt flera smårätter och alla kan plocka lite vad de själva vill. Här är ett exempel med köttbullar som lagas i ugn med tomat- och basilikasås samt mozzarella.

Receptet ger fyra tapasportioner.

Ingredienser

  • 12 små köttbullar
  • 200 g passerade tomater
  • 0,5 dl Italian tomato
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 100 g mozzarellaost
  • salt

Italian tomato 1 sats

  • 1 dl balsamvinäger
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,75 dl vatten
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 msk honung
  • 0,5 msk torkad basilika
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Italian tomato-essens: Rör ihop alla ingredienser utom olivolja i en skål. Häll sedan sakta ner oljan under omrörning. Smaka av med salt och svartpeppar.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Blanda passerade tomater med Italian tomato-essensen
  4. och hackad basilika.
  5. Smaka av med salt.
  6. Lägg köttbullarna i en ugnsfast form och häll
  7. över tomatsåsen.
  8. Skiva mozzarellan och lägg den på toppen.
  9. Gratinera i ugnen i 8–10 minuter, tills osten blivit gyllenbrun.