Matglads kryddiga valnötsbröd
Matglads kryddiga valnötsbröd
12 ingredienser
”3 x S” för smak, salt och sött. Detta är basen i vårt enkla matbröd. Inga ingredienser är statiska, det går bra att exempelvis byta ut valnötter mot solroskärnor, anis mot fänkål och så vidare.
Ingredienser
- 3 dl grovt rågmjöl
- 3 dl rågsikt
- 7 dl vetemjöl (+ lite till utbakningen)
- 1 förp jäst [50 g]
- 5 dl vatten (färskjäst 37 grader)
- 1,5 tsk salt
- 2 dl valnötter, hackade
- 1 msk malen kummin
- 0,5 msk stött anis
- 1 tsk rosmarin, stött
- 2,5 msk mörk sirap
- 0,5 dl matolja
Gör så här
- Blanda ut jästen i degvätskan.
- Tillsätt de torra ingredienserna och häll allt i en degblandare.
- Kör i degblandaren i cirka 10 minuter tills degen är smidig och släpper kanterna
- på bunken.
- Om degen är för kladdig – tillsätt försiktigt lite mer vetemjöl i taget (om degen blir
- för kompakt blir brödet tungt och jäser inte lika bra, det kan även bli för torrt).
- Låt jäsa i cirka 30–40 minuter och kör sedan blandaren igen tills degen blivit smidig.
- Dela upp i två delar, rulla till två inte för släta korvar och tvinna dem.
- Lägg på smord plåt eller på bakplåtspapper och låt jäsa i 30–40 minuter.
- Baka på 175 grader i cirka 35 minuter, eller tills innertemperaturen är 96 grader. Ta
- ut och knacka på botten – låter det ihåligt så är det klart.
- Lägg upp på galler och låt svalna.