Tomat- och mozzarellasoppa med parmesangrissini

Tomat- och mozzarellasoppa med parmesangrissini
Foto: TV4
Isabella Morrone
Isabella Morrone

Tomat- och mozzarellasoppa med parmesangrissini

6

18 ingredienser

40 min

Isabellas recept på en enkel tomatsoppa med italienska smaker gjord från grunden. För att göra den mer matig och lite lyxigare bjuds det fuskigt enkla och hemmagjorda grissini till samt buffelmozzarella och basilikaolja.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 gul lök
  • 1 selleristjälk
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 burkar hela konserverade tomater, gärna san marzano (à 400 g)
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 5 dl vatten
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • 1 tsk honung
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Topping

  • 1 kruka färsk basilika
  • 2 dl olivolja
  • 2 buffelmozzarella (à 240 g)

Grissini

  • 1 förp pizzadeg, surdeg, rumstempererad (à 400 g)
  • olivolja
  • flingsalt
  • parmesanost, finriven

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Hacka sellerin fint. Skala och och pressa vitlöken.
  2. Fräs allt i olivolja i en kastrull tills det mjuknat utan att ta färg.
  3. Tillsätt tomaterna, smulade buljongtärningar, vatten och timjankvistar.
  4. Koka upp och tillsätt honung, salt och peppar. Låt småkoka på medelvärme i ca 20 minuter.
  5. Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer eller i en blender. Smaka av.
  6. Plocka bladen på basilikan (spara några blad till servering) och lägg i en mixer tillsammans med olivoljan. Mixa till en helt slät basilikaolja. Sila ev av i ett kaffefilter. Låt stå tills servering.
  7. Lägg upp soppan i skålar, toppa med mozzarella bruten i mindre bitar och basilikaolja. Mal gärna över lite svartpeppar. Bjud soppan med grissini.
  8. Grissini
    Sätt ugnen på 225 grader. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
  9. Skär remsor av degen och dra ut och tvinna dem till längre grissinis på plåten. Pensla med olivolja och toppa med flingsalt och riven parmesan.
  10. Grädda till gyllene färg i ugnen, 5-10 minuter. Låt svalna och servera till soppan.