Italiensk pastagratäng med aubergine

47 röster
1 h
4
Italiensk pastagratäng med aubergine
Foto: TV4

Vegetarisk pastagratäng med massor av smak från tomatsås med vitlök och basilika, aubergine och två sorters ost. Bjud med Paolos superenkla sallad. 

Visa mer
1 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 500 g pasta (gärna kort som t ex penne)

Tomatsås

  • 350 g passerade tomater
  • 350 g krossade tomater
  • 4 klyfta vitlök
  • 1 kruka basilika, strimlade basilikablad
  • ca 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 4 msk olivolja
  • 500 g aubergine, skuren i bitar
  • 3-4 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1,5 dl parmesanost
  • ca 250 g mozzarellaost
  • 1-2 dl ströbröd

Sallad

  • 1 huvudsallad
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger (av god kvalitet)
  • 1 rödlök
  • salt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Värm upp olivoljan i en kastrull. Låt vitlöksklyftorna fräsa långsamt i oljan, utan att de tar färg.
  2. Tillsätt tomater, basilika, salt och socker. Späd med lite vatten om det behövs. Låt tomatsåsen koka under lock på svag värme i ca 45 minuter.
  3. Plocka upp och kasta vitlöksklyftorna, smaka av med salt.
  4. Lägg auberginebitarna på en lutande skärbräda i 30 minuter. Strö över lite salt och låt lite av den beska vätskan rinna ur.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Värm hälften av olivoljan i en stor stekpanna, lägg i auberginebitarna och låt dem fräsa på hög värme i ca 5 minuter.
  7. Tillsätt ytterligare lite olivolja om det behövs. För att bitarna inte ska bli översaltade smaka först av, salta och peppra sedan. Passa noga så att de inte bränns vid.
  8. Koka upp lättsaltat pastavatten i en kastrull. Koka pastan ett par minuter kortare tid än vad som anges på förpackningen. Pastan ska vara ordentligt ”al dente”. Låt rinna av i ett durkslag.
  9. Häll tillbaka pastan i kastrullen. Blanda den noga med tomatsås, aubergine och de båda ostsorterna.
  10. Smörj en ugnsform rikligt med olivolja och strö ett lager ströbröd i botten på formen.
  11. Häll sedan försiktigt över lite av pastablandningen i formen. Riv över hälften av osten. Häll över resten av pastabladningen. Riv över resten av osten. Strö sedan över ett jämnt lager ströbröd. Ringla över lite olivolja.
  12. Sätt in formen i ugnen och gratinera pastan ca 15-20 minuter. Stäng av ugnen och låt formen stå kvar i ugnen i 5 minuter.
  13. Skölj salladsbladen i kallt vatten och torka dem med en salladsslunga eller skaka dem torra i en kökshandduk.
  14. Riv bladen i bitar och lägg dem i en rymlig salladsskål. Rör ihop alla ingredienser till dressingen och blanda ner den i salladen, försiktigt men noga.
  15. Glöm inte att matsortera resterna från vitlök, basilika och rödlök för en mer hållbar matlagning, och njut av din pastagratäng. /Köket-redaktionen
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...