Italiensk kikärtsgryta med ris

POPULÄRT
Italiensk kikärtsgryta med ris
Foto: TV4
Isabella Morrone
Isabella Morrone

Italiensk kikärtsgryta med ris

19

8 steg att laga

16 ingredienser

40 min

Ceci e riso är en dold klassiker från det italienska köket som måste provas. Krämig gryta med kikärtor, ris, parmesan och massor av goda grönsaker.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 2 förp färdigkokta kikärtor (à ca 400 g)
  • 2,5 dl basmatiris
  • 1 morot
  • 0,5 gul lök
  • 1 selleristjälk
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist färsk oregano
  • 2 grönsaksbuljongtärning
  • 2 l vatten
  • 1 kruka färsk persilja
  • 150 g parmesanost
  • 4 ägg
  • ev chiliflakes
  • extra virgin olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Häll av och spola kikärtorna. Skölj riset väl.
  2. Skala och finhacka lök och morot. Finhacka stjälksellerin. Fräs de hackade grönsakerna under omrörning i generöst med olivolja tillsammans med lagerblad och oregano. Grönsakerna ska bli mjuka men inte ta färg.
  3. Tillsätt kikärtor, ris, smulade buljongtärningar och vatten. Skär bort kanten på parmesanosten och låt den koka med (ta upp före servering).
  4. Låt koka ca 20-30 minuter. Grytan ska vara krämig med lite buljong, så addera eventuellt lite mer vätska mot slutet om den känns för tjock.
  5. Hacka persiljan och riv parmesanen fint.
  6. Ta grytan från värmen, knäck i äggen och rör om. Smaka av med salt, peppar och ev en nypa torkad chili.
  7. Tillsätt parmesan och persilja precis före servering.
  8. Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna och skal från äggen för en mer hållbar matlagning och njut av din goda kikärtsgryta! /Köket redaktionen