Italiensk fläskfilé med parmesangratinerad rotselleri

Spela video Italiensk fläskfilé med parmesangratinerad rotselleri
Foto: tv4

Paolos vitlöksspäckade fläskfilé med sås på soltorkade tomater, sardeller och oliver. Serveras skivad rotselleri som gratinerats med rosmarin och parmesanost.

23 september 2017
4

Du behöver

Fläskfilé

  • ca 700 g fläskfilé
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • olivolja
  • steksnöre

Gratinerad rotselleri

  • 500 g rotselleri
  • ca 1 msk rosmarin, finhackad
  • flingsalt och svartpeppar
  • 0,5 citron, rivet skal
  • parmesanost
  • persilja
  • olivolja
  • 10 sardeller inlagda i olja
  • 5 soltorkade tomater inlagda i olja
  • 400 g konserverade körsbärstomater
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 hel klyfta vitlök
  • 1 liten hel torkad chili (peperoncino)
  • ca 125 g urkärnade svarta oliver
  • 1-2 msk kapris
  • 2 msk finhackad persilja
  • vitt vin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Putsa köttet fritt från hinnor och senor Skär en ganska djup skåra längs med köttet. Salta och peppra runt om och lägg vitlökshacket och persilja i skåran. Bind om med steksnöre.
  2. Stek köttet runt om i olivolja i en het stekpanna. Lägg det sedan i en smord ugnsform och sätt in mitt i ugnen i 10-15 minuter, eller tills köttet har en innetemperatur på 70 grader. Ta ut köttet och slå in det i aluminiumfolie. Låt det vila i 10 minuter.
  3. Öka ugnsvärmen till 200 grader. Skala rotsellerin och skär den i 2-3 cm tjocka skivor och lägg dem på en smord ugnsplåt. Ringla över olivolja och strö över rosmarin, flingsalt och svartpeppar. Sätt in plåten i ugnen i ca 25 minuter eller tills skivorna mjuknat något. Strö över citronriv och lite parmesanost och ställ sedan tillbaka formen i ugnen i 3-4 minuter. Vid servering, toppa med lite finhackad persilja.
  4. Tomatsås
    Hacka sardellerna och skär de soltorkade tomaterna i strimlor. Värm upp olivolja i en kastrull. Lägg i sardeller, vitlöksklyftanoch chili och låt dem fräsa försiktigt i ca 5 minuter. Ta upp chilin som kastas.
  5. Tillsätt tomater, oliver, kapris, persilja och lite vin, låt såsen puttra på svag värme i ca 15-20 minuter. Smaka av och salta lite om det behövs. Ta upp vitlöksklyftan.
  6. Rör tomatsåsen till en jämn sås, med en mixer eller i matberedare. Smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Servering
    Skär köttet i skivor lite på snedden och servera dem med tomatsåsen och med en skiva rotselleri. Toppa med parmesan och persilja.
Kommentera receptet

Fler goda recept