Marsiansk tomatsoppa

Marsiansk tomatsoppa
Foto: TV4

Marsiansk tomatsoppa

2

18 ingredienser

En marsiansk tomatsoppa med hemmagjord klimp och crème fraiche. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Ingredienser

portioner4
  • 1 purjolök (liten)
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 0,25 rotselleri
  • 4 tomater
  • 4 kvistar persilja (1 kvist till garnering)
  • 5 dl tomatpuré (en förpackning)
  • 1 kycklingbuljong
  • 1 msk smör
  • 0,5 citron
  • 1 msk strösocker
  • 4 l vatten
  • salt
  • peppar
  • 2 dl crème fraîche

Klimp

  • 2 ägg
  • 1 krm salt
  • 3 msk vetemjöl

Gör så här

  1. Tvätta purjolök, morötter, rotselleri, tomater och persilja.
  2. Skala morötterna och rotsellerin, skär därefter alla grönsakerna i små bitar.
  3. Låt smöret smälta i en kastrull. Lägg därefter i alla grönsakerna och smula över buljongen och rör om i någon minut.
  4. Häll i vattnet och låt koka i tio minuter. Tillsätt tomatpuré, salta och peppra efter smak och koka i ca 30 min.
  5. Sila bort grönsakerna och låt spadet stå och puttra i en annan kastrull (mosa gärna grönsakerna i silen med en sked så att även dess mos rinner ner i kastrullen).
  6. Kläm ner saften från citronen i kastrullen samt tillsätt sockret. Smaka av med salt och peppar.
  7. Vispa ihop ägg, mjöl och salt. Klicka ner små portioner med vispad smet i kastrullen med den puttrande soppan.
  8. Låt puttra i 3 min.
  9. Serveras med en klick crème fraiche i soppan och hackad persilja.