Injera

POPULÄRT
Injera
Foto: TV4/ Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Injera

9 ingredienser

30 m + tid för fermentering

Injera är ett fermenterat bröd från Etiopien som bakas med det glutenfria och näringsrika teffmjölet.

Ingredienser

portioner sats
  • 480 g teffmjöl
  • 1,5 l vatten
  • olja

Snabb version

  • 14 g torrjäst
  • 0,8-1 l vatten, ljummet
  • 220 g teffmjöl
  • 220 g bovetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1,25 dl vatten, hett

Gör så här

  1. Blanda teffmjöl och vatten I en stor skål. Täck skålen med plastfilm och gör några små hål. Låt stå och fermentera i rumstemperatur i fyra dagar. Det kommer att bubbla och jäsa. Jästsvamp kommer att bildas på toppen, men skulle det börja mögla får du börja om från början.
  2. Skumma av jästsvamparna och häll av vätskan.
  3. Koka upp 2,5 dl vatten och vispa ner 1 dl av degen, sjud tills det tjocknat (det går fort). Rör ner blandningen i resten av degen och tillsätt ytterligare lite vatten tills konsistensen blir som pannkakssmet.
  4. Smeten kommer att dofta sötsyrligt och nötigt.
  5. Hetta upp en belagd panna och torka den med lite olja.
  6. Häll i ett tunt lager smet och stek tills bubblor bildas på toppen. Ta sedan av från värmen, lägg på ett lock och låt stå ett par minuter. Upprepa med resten av smeten.

Snabb version

  1. Blanda jäst med lite av det varma vattnet i en stor skål, tillsätt mjöl och salt.
  2. Tillsätt lite vatten i taget och blanda tills du fått en tjock pannkakssmet.
  3. Täck över skålen med plastfilm och låt den vila i en timme.
  4. Rör runt och blanda sedan i det heta vattnet (96 grader).
  5. Låt stå i 20 minuter och stek sedan injeran enligt ovan.