Laxsnittar på tre sätt

Laxsnittar på tre sätt
Foto: Kent Jardhammar
Inger Bjugård
Inger Bjugård

Laxsnittar på tre sätt

19 ingredienser

Tre olika snittar som passar bra till festen.

Receptet räcker till 24 stycken snittar, 8 st av varje fyllning.

Ingredienser

Laxros på gurkbädd

  • 8 rundlar, 3-4 cm, av rågbröd
  • 2 msk crème fraîche
  • 1,5 dl gurka, fint tärnad
  • 0,5 dl örtkryddad crème fraiche
  • 4 skivor kallrökt lax

Laxtartar i miniformat

  • 8 rundlar, 3-4 cm, av rågbröd
  • 2 msk crème fraîche
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 skivor kallrökt lax, i fina tärningar
  • 2 skivor gravad lax, i fina tärningar
  • 1 msk saltgurka, finhackad
  • 0,5 tsk tabasco
  • limefrukt

Laxsnitt med oliv

  • 1 skiva rågbröd, längdskuret (landgång)
  • 1 msk crème fraîche
  • 3 skivor kallrökt lax
  • 8 räkor
  • 4 oliver
  • 0,5 limefrukt

Gör så här

  1. Laxros på gurkbäddBred crème fraiche på bröden och täck med finhackad gurka. Dela laxskivorna. Lägg på en klick örtkryddad crème fraiche och rulla ihop som en ”ros”. Ställ den på snittarna.
  2. Laxtartar i miniformat: Bred lite crème fraiche på bröden. Blanda alla ingredienserna. Smaka av med salt och peppar och fördela på bröden. Garnera med lime.
  3. Laxsnitt med oliv: Kantskär brödet och bred på crème fraiche. Täck med laxskivorna. Skär med vass kniv i 8 fyrkanter. Garnera med räkor, oliver och lime.