Örtbakad lammfilé med getostpotatisterrin

Foto: TV4
Örtbakad lammfilé med getostpotatisterrin
25 ingredienser
2h 20 min
Örtbakad lammfilé med getostpotatisterrin och örtig portvinssås. En perfekt sammansättning av smaker och färger.
**Dryckestips
**McManis Petite Sirah
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Lammfilé
- 400-500 g lammfilé
- 1,5 dl blandade örter, hackade (persilja, basilika, timjan, rosmarin)
- 1 klyfta vitlök, hackad
- 0,5 tsk svartpeppar, nymald
Potatisterrin
- 1,2 kg potatis
- 2 dl crème fraîche, lätt
- 200 g chèvre, fransk getost
- 1 klyfta vitlök, pressad
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar, nymald
- 2 ägg (stora)
- 1 dl persilja, finhackad
- 1 dl basilika, finhackad
Sås
- 2 dl rött portvin
- 3 dl rött vin
- 2 dl vatten
- 4 msk koncentrerad kalvfond
- 2 tsk Maizena majsstärkelse
- 50 g smör
- 2 msk timjanblad, färska eller 1 tsk torkad timjan
- 2 msk mejramblad, färska (eller 1 tsk torkad mejram)
- 2 tsk tomatpuré
- 0,5 klyfta vitlök, liten, pressad
Till servering
- sparris
- sockerärtor
Gör så här
Potatisterrin
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skiva potatisen tunt.
- Koka upp crème fraiche med getost, vitlök, salt och peppar.
- Blanda ner potatisen.
- Rör om och blanda ner äggen och örterna.
- Ta från värmen.
- Lägg ett bakplåtspapper i en avlång tvålitersform.
- Häll i potatisen och platta till skivorna.
- Grädda på nedersta falsen ca 45 minuter tills den börjar få fin färg och potatisen känns mjuk. Prova med en sticka.
- Ta ut och låt den stå en stund i formen innan den stjälps upp.
- Skär och servera den i fyrkanter. Bitarna blir snyggast om du skär terrinen när den har kallnat.
- Bitarna värms sedan ca 20 minuter i 175 grader inför serveringen.
- Garnera gärna med färska örter.
Örtig portvinssås
- Koka portvin, vin, vatten och kalvfond tills ca 4 deciliter återstår.
- Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner såsen.
- Koka upp.
- Rör smöret med kryddorna, tomatpurén och vitlöken. Hit kan man förbereda.
- Värm såsen före serveringen och vispa i det kalla smöret.
Lammfilé
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Hacka örterna och blanda med vitlöken på en skärbräda.
- Rulla köttet i hacket och klappa lite så att örterna fäster.
- Salta och peppra.
- Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om.
- Lägg över i en ugnsäker form, stick in en stektermometer och stek i ugnen till 58-60 graders innertemperatur, ca 20 minuter.
- Låt köttet vila i folie i 10 minuter innan du skivar upp det.
Till servering
- Koka sparris och sockerärter i lättsaltat vatten 1 minut.