Örtbakad lammfilé med getostpotatisterrin

Örtbakad lammfilé med getostpotatisterrin
Foto: TV4

Örtbakad lammfilé med getostpotatisterrin

Av: Inger - Eskilstuna

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

2h 20 min

Örtbakad lammfilé med getostpotatisterrin och örtig portvinssås. En perfekt sammansättning av smaker och färger.

**Dryckestips
**McManis Petite Sirah

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lammfilé

  • 400-500 g lammfilé
  • 1,5 dl blandade örter, hackade (persilja, basilika, timjan, rosmarin)
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymald

Potatisterrin

  • 1,2 kg potatis
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 200 g chèvreost (fransk getost)
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymald
  • 2 ägg (stora)
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 dl basilika, finhackad

Sås

  • 2 dl rött portvin
  • 3 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 4 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 50 g smör
  • 2 msk färsk timjan (eller 1 tsk torkad timjan)
  • 2 msk färsk mejram (eller 1 tsk torkad mejram)
  • 2 tsk tomatpuré
  • 0,5 klyfta vitlök, liten, pressad

Till servering

  • grön sparris
  • sockerärtor

Gör så här

Potatisterrin

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva potatisen tunt.
  3. Koka upp crème fraiche med getost, vitlök, salt och peppar.
  4. Blanda ner potatisen.
  5. Rör om och blanda ner äggen och örterna.
  6. Ta från värmen.
  7. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång tvålitersform.
  8. Häll i potatisen och platta till skivorna.
  9. Grädda på nedersta falsen ca 45 minuter tills den börjar få fin färg och potatisen känns mjuk. Prova med en sticka.
  10. Ta ut och låt den stå en stund i formen innan den stjälps upp.
  11. Skär och servera den i fyrkanter. Bitarna blir snyggast om du skär terrinen när den har kallnat.
  12. Bitarna värms sedan ca 20 minuter i 175 grader inför serveringen.
  13. Garnera gärna med färska örter.

Örtig portvinssås

  1. Koka portvin, vin, vatten och kalvfond tills ca 4 deciliter återstår.
  2. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner såsen.
  3. Koka upp.
  4. Rör smöret med kryddorna, tomatpurén och vitlöken. Hit kan man förbereda.
  5. Värm såsen före serveringen och vispa i det kalla smöret.

Lammfilé

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Hacka örterna och blanda med vitlöken på en skärbräda.
  3. Rulla köttet i hacket och klappa lite så att örterna fäster.
  4. Salta och peppra.
  5. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om.
  6. Lägg över i en ugnsäker form, stick in en stektermometer och stek i ugnen till 58-60 graders innertemperatur, ca 20 minuter.
  7. Låt köttet vila i folie i 10 minuter innan du skivar upp det.

Till servering

  1. Koka sparris och sockerärter i lättsaltat vatten 1 minut.