Rabarberconsommé med philadelphiamousse

Rabarberconsommé med philadelphiamousse
Foto: Ingvar Eriksson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Rabarberconsommé med philadelphiamousse

Av: Ingela Persson, Håkan Larsson

20 ingredienser

Rabarbermoset som blir över är gott i frukostfilen eller som tårtfyllning. Och för den som vill går det naturligtvis bra med köpta madeleinekakor istället.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 500 g rabarber
  • 0,5 vaniljstång
  • 0,5 limefrukt, saften av

Philadelphiamousse:

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk mjölk
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 100 g färskost

Kardemummamadeleiner:

  • 75 g smör
  • 1 tsk honung
  • 2 ägg
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk kardemumma, grovmalen
  • smör, till formarna

Till servering:

  • 12-15 jordgubbar
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Koka upp vatten och socker till en sockerlag.
  2. Skala rabarbern, spara en fin stjälk och skär resten i mindre bitar. Koka dem mjuka i lagen ett par minuter.
  3. Sila genom en finmaskig sil, spara saften.
  4. Koka upp saften en gång till med dendelade och urskrapade vaniljstången. Sila bort vaniljstången och smaka av med limesaft.
  5. Skär den sparade rabarberstjälken först i 4 cm långa bitar, sedan i tunna skivor på längden. Lägg skivorna i den varma rabarbersaften och låt svalna i kyl.
  6. Philadelphiamousse: Vispa grädden lätt. Smält sockret i mjölken med snittad och urskrapad vaniljstång.
  7. Sila det över osten och mixa slätt med stavmixer. Vänd ner grädden och rör till en jämn massa. Låt svalna i kyl.
  8. Madeleinekakor: Smält smöret med honungen. Vispa ägg och socker fluffigt.
  9. Vänd ner smöret i de vispade äggen. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och kardemumma.
  10. Rör till en jämn smet. Låt smeten vila ett par timmar i kyl.
  11. Häll smeten i en spritspåse och fyll smörade madeleineformar. Grädda i ugn i 200 grader ca 4-5 minuter tills de fått vacker gyllene färg.
  12. Servering: Bottna portionsskålar med rabarberskivor och ett par bitar jordgubbar. Häll på commoné. Klicka på mousse, dekorera med citronmeliss och servera med kakorna.