Rabarberconsommé med philadelphiamousse

Foto: Ingvar Eriksson
Rabarberconsommé med philadelphiamousse
20 ingredienser
Rabarbermoset som blir över är gott i frukostfilen eller som tårtfyllning. Och för den som vill går det naturligtvis bra med köpta madeleinekakor istället.
Ingredienser
- 2 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 500 g rabarber
- 0,5 vaniljstång
- 0,5 limefrukt, saften av
Philadelphiamousse:
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk mjölk
- 1 msk strösocker
- 0,5 vaniljstång
- 100 g färskost
Kardemummamadeleiner:
- 75 g smör
- 1 tsk honung
- 2 ägg
- 0,75 dl strösocker
- 1,25 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk kardemumma, grovmalen
- smör, till formarna
Till servering:
- 12-15 jordgubbar
- färsk citronmeliss
Gör så här
- Koka upp vatten och socker till en sockerlag.
- Skala rabarbern, spara en fin stjälk och skär resten i mindre bitar. Koka dem mjuka i lagen ett par minuter.
- Sila genom en finmaskig sil, spara saften.
- Koka upp saften en gång till med dendelade och urskrapade vaniljstången. Sila bort vaniljstången och smaka av med limesaft.
- Skär den sparade rabarberstjälken först i 4 cm långa bitar, sedan i tunna skivor på längden. Lägg skivorna i den varma rabarbersaften och låt svalna i kyl.
- Philadelphiamousse: Vispa grädden lätt. Smält sockret i mjölken med snittad och urskrapad vaniljstång.
- Sila det över osten och mixa slätt med stavmixer. Vänd ner grädden och rör till en jämn massa. Låt svalna i kyl.
- Madeleinekakor: Smält smöret med honungen. Vispa ägg och socker fluffigt.
- Vänd ner smöret i de vispade äggen. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och kardemumma.
- Rör till en jämn smet. Låt smeten vila ett par timmar i kyl.
- Häll smeten i en spritspåse och fyll smörade madeleineformar. Grädda i ugn i 200 grader ca 4-5 minuter tills de fått vacker gyllene färg.
- Servering: Bottna portionsskålar med rabarberskivor och ett par bitar jordgubbar. Häll på commoné. Klicka på mousse, dekorera med citronmeliss och servera med kakorna.