Indisk tomatsås med vitlöksnaan

Indisk tomatsås med vitlöksnaan
Foto: TV4

Indisk tomatsås med vitlöksnaan

Av: Niklas - Gnosjö

Från: Halv åtta hos mig

31 ingredienser

1 h 30 min + jästid

Mustig och kryddig tomatsås serveras med hembakt naanbröd med vitlökssmör.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Tomatsås

  • 2,5 msk senapsfrö
  • 2 msk kardemummakärnor
  • 1 lagerblad
  • 6 hela nejlikor
  • 0,5 msk torkad koriander
  • 0,5 msk malen spiskummin
  • 0,5 msk malen kardemumma
  • 0,5 msk cayennepeppar
  • 1 dl strösocker
  • 4 dl tomatpuré
  • 5-6 cm färsk ingefära
  • 5 klyftor vitlök
  • 2 msk färsk koriander, hackad (eller fryst)
  • 4 msk grönsaksfond
  • 0,5 dl neutral olja
  • 7 dl vatten
  • 400 ml krossade tomater
  • 1,5 msk rödvinsvinäger
  • 1,5 msk sambal oelek

Vitlöksnaan

  • 8 dl vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl filmjölk
  • 1 ägg
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 förp torrjäst
  • 50 g smör
  • 5 klyftor vitlök
  • färsk koriander

Gör så här

Tomatsås

  1. Mät upp alla torra ingredienser utom socker. Pressa vitlöksklyftor och riv ingefära.
  2. Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt de torra ingredienserna (utom socker). Fräs de torra ingredienserna i oljan under omrörning i ca 1 minut.
  3. Tillsätt därefter vitlök och ingefära och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt därefter socker, vatten, fond, krossade tomater, vinäger, sambal oelek och färsk koriander. Rör om under uppkokning.
  4. Låt puttra i ca 1 timme, rör om då och då för att undvika att det bränns i botten.

Vitlöksnaan

  1. Värm mjölken till ca 40 grader. Lägg mjölet i en skål.
  2. I en annan skål, vispa upp ägget, tillsätt filmjölk, 1 dl av mjölken, oljan, socker, salt, bakpulver. Blanda och tillsätt sedan torrjästen.
  3. Häll sedan över blandningen från skålen med vätskan över mjölet och blanda ihop. Arbeta ihop degen och tillsätt mjölken, lite i taget tills degen är slät och inte kladdar. Är den kladdig så tillsätt lite mer mjöl. Pensla degen med matolja, lägg på en handduk och låt degen jäsa i en bunke i ca 3 timmar.
  4. Vid tillagning: Dela upp degen i lagom stora naan, platta till på mjölat underlag och stek därefter i olja på ganska hög värme tills de fått fin färg, ca 1 minut per sida. Pensla därefter med vitlökssmör.

Servering

  1. Servera såsen i portionsskålar med naanbröden bredvid. Doppa naan i tomatsåsen och njut!