Indisk linscurry med helbakade morötter

koket.se
Indisk linscurry med helbakade morötter Paul
Paul Svensson profilbild
Paul Svensson profilbild

Indisk linscurry med helbakade morötter

21 ingredienser

Mustig och lättlagad gryta med indiska smaker på svenska gotlandslinser serverad med helbakade morötter i olika färger, salt fetaost och ett krispigt smul på överblivet bröd. En riktigt smakrik och prisvärd vardagsrätt!

Se Paul Svensson laga receptet

koket.se
Spela video

Ingredienser

  • 500 g morot (gärna i olika färger)
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 cm färsk ingefära
  • 2 msk curry vindaloo (går att köpa färdig, annars se recept nedan)
  • 250 g gotlandslinser
  • 1 burk passerade tomater (ekologisk, à 400 g)
  • 0,5 l umamibuljong (1 tärning + 5 dl vatten)
  • 150 g fetaost
  • 2 skivor vitt surdegsbröd (eller annat överblivet bröd)
  • 50 g smör
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 msk honung
  • olivolja
  • salt

Curry vindaloo

  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk chiliflakes

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Skrubba morötterna. Lägg dem i en ugnsform. Vänd dem i olivolja och salta. Rosta dem ugnen tills innertemperaturen är 90 grader, ca 30 minuter.
  3. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära.
  4. Fräs lök och vitlök i olja i en gryta tills de blir lite mjuka. Tillsätt ingefära och curry, låt fräsa någon minut.
  5. Tillsätt linser, passerad tomat, buljongtärning och vatten. Låt småkoka ca. 20 minuter. Smaka av med salt.
  6. Smula brödet. Stek det krispigt i smöret.
  7. Ta ut morötterna och halvera dem på längden.
  8. Servera linsgrytan med rostade morötter, fetaost bruten i bitar, smörstekt brödkrisp och basilika. Ringla över honung.