Indisk linscurry med helbakade morötter
Indisk linscurry med helbakade morötter
21 ingredienser
Mustig och lättlagad gryta med indiska smaker på svenska gotlandslinser serverad med helbakade morötter i olika färger, salt fetaost och ett krispigt smul på överblivet bröd. En riktigt smakrik och prisvärd vardagsrätt!
Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser
- 500 g morot (gärna i olika färger)
- 2 gula lökar
- 2 klyftor vitlök
- 3 cm färsk ingefära
- 2 msk curry vindaloo (går att köpa färdig, annars se recept nedan)
- 250 g gotlandslinser
- 1 burk passerade tomater (ekologisk, à 400 g)
- 0,5 l umamibuljong (1 tärning + 5 dl vatten)
- 150 g fetaost
- 2 skivor vitt surdegsbröd (eller annat överblivet bröd)
- 50 g smör
- 1 kruka färsk basilika
- 1 msk honung
- olivolja
- salt
Curry vindaloo
- 1 tsk paprika
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen gurkmeja
- 1 tsk chiliflakes
Gör så här
- Sätt ugnen på 190 grader.
- Skrubba morötterna. Lägg dem i en ugnsform. Vänd dem i olivolja och salta. Rosta dem ugnen tills innertemperaturen är 90 grader, ca 30 minuter.
- Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära.
- Fräs lök och vitlök i olja i en gryta tills de blir lite mjuka. Tillsätt ingefära och curry, låt fräsa någon minut.
- Tillsätt linser, passerad tomat, buljongtärning och vatten. Låt småkoka ca. 20 minuter. Smaka av med salt.
- Smula brödet. Stek det krispigt i smöret.
- Ta ut morötterna och halvera dem på längden.
- Servera linsgrytan med rostade morötter, fetaost bruten i bitar, smörstekt brödkrisp och basilika. Ringla över honung.