Indisk gryta - tandoori garam masala

Indisk gryta - tandoori garam masala
Foto: TV4

Indisk gryta - tandoori garam masala

Av: Lars - Eskilstuna

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h + marinering

Smakrik kycklinggryta med tandoorikrydda och garam masala. Serveras med mango chutney- och yoghurtsås. Dryck: Riesling nr 5810

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 700-800 g kycklingfilé (eller sojabitar)

marinad

  • 1 l yoghurt
  • ca 4 cm färsk ingefära, riven
  • 6 klyftor vitlök, pressade
  • 1 msk garam masala
  • 1 msk tandoorikrydda

Tillagning

  • 2,5 dl vitt vin
  • 2-3 msk flytande kycklingfond (eller grönsaksfond)
  • vatten

Sås

  • 800 g krossade tomater
  • 2 tsk garam masala
  • 2 tsk tandoorikrydda
  • 75 g smör
  • några droppar vinäger
  • 1-2 dl matgrädde
  • 1 tsk honung, flytande
  • salt
  • peppar

Servering

  • basmatiris

yoghurtsås

  • 250 g turkisk naturell yoghurt
  • 75 g mango chutney
  • färsk mynta

Gör så här

  1. Blanda ihop marinaden. Skär upp kycklingfilén i bitar, sätt på ett spett och lägg ned i bunke innehållande marinad, marinering bör göras minst 3 timmar innan tillagning, låt gärna stå över natten.
  2. Ta upp spetten ur marinaden och låt rinna av lite grann. Lägg kycklingbitarna i en tjockbottnad kastrull, häll på 2,5 dl vitt vin och 2-3 msk flytande kycklingfond. Fyll upp med vatten så all kyckling täcks. Låt kycklingen sjuda ca 10-15 min.
  3. Börja tillaga såsen, smält 25 g smör i en panna, tillsätt Garam Masala och tandoorikryddan. Låt kryddorna och smöret fräsas ihop. Tillsätt krossade tomater och matgrädde, rör om och tillsätt honung, salt, peppar, vinäger efter smak. Låt såsen koka upp under omrörning.
  4. När smakerna känns bra, tillsätt 50 g smör. Nu får det inte koka, då kan såsen skära sig. Sila av kycklingen och vänd ned kycklingen i såsen. Håll kyckling och sås varm.
  5. Rör ihop yoghurten och mango chutney, garnera med färsk mynta.
  6. Servera grytan med ris och yoghurtsås.