Inbakade äpplen och päron med mandelmassa

Inbakade äpple och päron med mandelmassa
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Inbakade äpplen och päron med mandelmassa

10 ingredienser

30 min

Inbakade äpple och päron med mandelmassa och kardemumma är en härlig dessert som andas svensk höst!

Ingredienser

portioner
  • 2-3 svenska äpplen (även Clara Frijs päron)
  • 0,5 citron
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk kardemummakärnor, krossade
  • 50 mandelmassa, riven
  • 50 g sötmandel
  • 1 förp filodeg
  • 2 msk smör, smält
  • 1 ägg

Servering

  • vaniljglass (eller vaniljgrädde)

Gör så här

  1. Skala och skiva äpple och päron tunt. Riv citronskalet från en halv citron och pressa över saften. Vänd ner socker och kardemumma.
  2. Blanda sedan mandelmassa och mandel.
  3. Pensla två ark filodeg med smör och dela i fyra bitar.
  4. Fördela äpple och päron över filodegsbitarna och toppa med mandelblandningen.
  5. Vik ihop degbitarna till fina paket.
  6. Pensla paketen med ägg så att de håller ihop.
  7. Lägg knytena med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper. Pensla varje knyte med lite mer ägg.
  8. Grädda på 200 grader i ca 10-12 minuter.

Servering

  1. Servera paketen ljumna med vaniljglass eller vaniljgrädde.