Den gyllene sadeln - lamm

Den gyllene sadeln - lamm
Foto: TV4

Den gyllene sadeln - lamm

Av: Ilias Ioannidis

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

1h 30 min

Fylld lammsadel med fräst mangold och pinjenötter. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Dryck:
Ekologiskt rött vin från Grekland med 70 % Cabernet Sauvignon och den grekiska druvan Agioritiko. Domaine Gioulis Cabernet Sauvignon Agiorgitiko. Givetvis kallt stilla vatten också.

Dryck:
Ekologiskt rött vin från Grekland med 70 % Cabernet Sauvignon och den grekiska druvan Agioritiko. Domaine Gioulis Cabernet Sauvignon Agiorgitiko. Givetvis kallt stilla vatten också.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fylld lammsadel

  • 3 msk olivolja
  • 1 mangold, sköljd, rensad och strimlad
  • 1 gul lök, finhackad (liten)
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 30 g fetaost, smulad
  • 1 krm salt
  • 3 krm vitpeppar, krossad
  • 800 g lammsadel, urbenad
  • 4 kvistar rosmarin
  • salt, krossad, för att rulla lammsadeln
  • vitpeppar, krossad för att rulla lammsadeln
  • 600 g färskpotatis, delade och tvättade
  • 1 apelsin, apelsinsaft
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk honung, flytande
  • 4 kvistar backtimjan
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm salt

Fetaoströra (tirokafteri/htipiti)

  • 200 g fetaost, smulad
  • 70 g mild yoghurt naturell
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • svartpeppar, röd paprikapulver och salt för avsmakning

Ekbladssallad

  • 1 ekbladsallad, ett stort huvud, strimlat
  • 2 msk olivolja
  • 4 kvistar färsk dill, plockat
  • vinäger, valfri
  • svartpeppar och salt för avsmakning

Gör så här

  1. Lammsadel: Sätt på ugnen på 100 grader. Värm halva mängden av olivoljan i en stekpanna på medelvärme. Fräs mangold i cirka 2 minuter, tills den blir mjuk. Häll ner mangolden i en sil och låt den droppa av. Fräs lök (i samma stekpanna med resten av olivoljan) i cirka 2 minuter tills den blir mjuk och genomskinlig. Häll av löken tillsammans med mangolden. Låt blandningen rinna av. Tillsätt fetaost och vitpeppar. Smaka av. Om det behövs tillsätt salt (obs! fetaosten är naturligt salt).
  2. Lammsadeln kan du be en slaktare bena ur och banka ut så att den blir jämntjock. Lägg ner blandningen i en av kanterna av lammsadeln och börja rulla som en rulltårta. Var försiktig så att all blandning inte åker ut på sidorna. Allt behöver inte få plats. När den är färdigrullad så är det dags att binda ihop lammsadeln med ugnssnöre så att den håller ihop. Strö vitpeppar och salt över en torr och ren skärbräda. Rulla lammsadeln så att det fastnar på ytan. Stick två kvistar rosmarin på varsin sida av sadeln. Värm en stor stekpanna (så att lammsadeln får plats). Använd hög värme och stek ”toppen” hårt i stekpannan i tre-fyra minuter. Den ska få en fin gyllenbrun yta. Lägg ner lammet i en ugnsfast form och lägg in den i den varma ugnen. Använd en termometer och vänta tills temperaturen uppnår 56 grader. Ta ut och klä in lammet i ugnsfolie. Låt den ligga och vila i cirka tio minuter. Skiva upp och servera.
  3. Potatis: Sätt ugnen på 125 gr. Blanda allt i en stor skål eller direkt i den ugnsfasta formen som du vill använda. Låt det ligga i rumstemperatur i cirka 10 min. Innan du lägger i formen så häller du av all onödig vätska. Låt stå i ugnen i cirka 30 minuter. Smaka en potatis. Om det börjar bli klart, höj till 225 grader och låt ligga i cirka 10 minuter tills potatisen har fått fin färg.
  4. Fetaoströra: Rör ner alla ingredienser i en skål. Salta och peppra för en balans. Eventuell hetta får du genom att krydda med rött paprikapulver.
  5. Ekbladssallad: Rör ner alla sallad och dill i en skål. Lägg upp på fat. Olja, vinäger, salt och peppar efter smak.