Husets inlagda matjes

9 röster
4
Husets inlagda matjes
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 6 kg färsk sill
  • 1 liter vatten
  • 1 dl ättika (24%)
  • 0,5 kg salt
  • 1,5 kg socker
  • 25 g krossad kryddpeppar
  • 25 g krossad svartpeppar
  • 25 g hel ingefära
  • 25 g sandel (kan köpas på apoteket)
  • 25 g oregano
  • 25 g salpeter
  • lagerblad

Gör så här

  1. Rensa sillen och ta bort huvud och tarm. Lägg den i en blandning av 1 liter och 1 dl ättika under ett dygn. Låt sedan sillen rinna av.
  2. Blanda samman kryddorna utom lagerbladen och gnid in sillen. Varva därefter kryddblandning och sill i krukan. Mellan varje lager lägger du några lagerblad.
  3. Nu skall krukan täckas över och stå svalt 1 månad. Sedan är det dags att provsmaka. En sådan här inläggning håller sig ett år. Skär i filéer och sedan i mindre bitar före servering.
26 januari 2009

Fler goda recept