Honungs- och konjakspenslad röding

koket.se
Honungs- och konjakspenslad röding
Foto: Tv4

Honungs- och konjakspenslad röding

Av: Mikaela - Orsa/Mora

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

1 h

Honungs- och konjakspenslad röding med brysselkål, potatisknyte och citronsås kan bli en riktigt lyckad huvudrätt till helgen!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Mikaela - Orsa/Mora laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fisk

  • 4 rödingfiléer
  • 1 dl honung
  • 0,5 dl cognac
  • salt
  • svartpeppar
  • olja

Tillbehör

  • 140 g bacon
  • 200 g brysselkål
  • 1 gul lök
  • salt

Citronsås

  • 2 dl syrad grädde
  • 0,5 citron, saft och zest
  • 1 msk honung
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt

Potatisknyten

  • 500 g potatis
  • 10 msk färskost (cantadou)
  • färsk pepparrot
  • 0,25 dl grädde
  • 50 g smör
  • 200 g smördeg
  • 50 g Västerbottensost
  • 1 ägg
  • ev salt

Servering

  • 4 skivor lufttorkad skinka
  • ärtskott
  • blandade örter (efter säsong)
  • citron, klyftor

Gör så här

Fisk

  1. Stek rödingen i olja så den får fin färg på skinnsidan.
  2. Låt fisken sedan gå klart i ugnen.

Tillbehör

  1. Hacka och stek bacon så det får fin färg.
  2. Tillsätt brysselkål och lök. Stek lite till och smaka av med salt.

Citronsås

  1. Vispa samman alla ingredienser i en bunke. Smaka av med salt.

Potatisknyten

  1. Skala och koka potatis.
  2. Blanda potatis, cantadou, pepparrot, grädde och smör med en elvisp. Det ska vara lite klumpar kvar och inte en jämn smet.
  3. Lägg potatisblandningen mitt på en rektangulär smördegsplatta och strö över västerbottensost.
  4. Pensla kanterna på smördegsplattorna med uppvispat ägg och forma dem till små tråg.
  5. Tillaga i ugnen ca 15 minuter på 225 grader.

Servering

  1. Servera rödingen med potatisknytena, tillbehören och såsen. Toppa med lufttorkad skinka, 
ärtskot, blandade örter och citronklyftor.