Hjortstek med rostad pumpa
Hjortstek med rostad pumpa
14 ingredienser
Pumpan har alltid varit självklar när man äter stek i Danmark. Nu ser jag att den används flitigt även i Sverige, vilket är härligt. Pumpa är både gott och färgglatt.
Ingredienser
- 1 kg innanlår av kronhjort (eller dovhjort)
- 8 skivor bacon
- 2 msk färsk ingefära, riven
- salt
- svartpeppar
- steksnöre
- smör
- 2 rödlökar, grovhackade (stora)
- 1,5 dl balsamvinäger
- 1,5 dl rött vin
- 3 dl vatten
- 1 kalvbuljongtärning (eller hönsbuljong)
- 1 kg butternutpumpa
- olja
- 1 dl rosépepparkorn
Gör så här
- Fläk ut innanlåret. Stek baconet.
- Bred insidan av köttet med ingefära, salt och peppar. Lägg baconskivorna över hela ytan och rulla ihop köttet hårt. Bind med steksnöre.
- Bryn köttet runtom i en gryta med smör. Lägg i rödlök och häll i all vätska. Ugnsstek köttet långsamt i en 130 ̊C varm ugn tills det når en kärn- temperatur på 62 ̊C.
- Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar. Lägg dem i en ugnsform, ringla över lite olja och salta och peppra. Ställ in formen i ugnen och rosta pumpan i minst 35 minuter.
- Servera köttet skivat med pumpa, rosépeppar och sky.