Hjortfilé ”Poivrade”
Hjortfilé ”Poivrade”
24 ingredienser
1 h
Hjortfilé ”Poivrade” med Pommes Anna och sockerstekt gemsallad blir en lyxig huvudrätt att servera till nyår.
Se Erik Videgård laga receptet

Ingredienser
Hjortfilé ”Poivrade”
- 700 g viltfilé (av hjort, rådjur eller ren)
- svartpeppar
- salt
Sås
- 2 morötter, skalade och tärnade fint (små)
- 2 gula lökar, skalade och tärnade fint (små)
- 2 msk tomatpuré
- 3 msk rapsolja
- 5 dl viltfond (eller oxfond)
- 1,5 dl rött vin
- 3 stjälkar persilja
- 2 lagerblad, smulade
- 2 kvistar färsk timjan
- 0,25 tsk torkad timjan
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1,5 msk osaltat smör (eller rapsolja)
- svartpeppar (från kvarn)
- salt
Pommes Anna
- 500 g potatis (gärna amandine eller ratte)
- rapsolja
- salt
Sockerstekt gemsallad
- 2 gemsallad
- rörsocker
- flingsalt
- rapsolja
Gör så här
Hjortfilé ”Poivrade”
- Salta och peppra filén runt om.
- Baka filén i ugnen på 125 grader tills den har en innertemperatur på 48 grader. Låt vila 20 minuter och stek sedan i en panna med olja och smör (kan uteslutas) hastigt på hög värme. Låt vila ytterligare 10 minuter innan servering.
Sås
- Fräs morötter, lök och tomatpuré i lite olja tills löken blir genomskinlig men inte brynt. Tillsätt övriga ingredienser, blanda och sjud utan lock i en timme.
- Tillsätt eventuellt lite vatten om såsen blir för tjock.
- Sila såsen och vispa ner smör eller olja. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
- Om såsen är för tunn kan du reda den med 1 msk majsstärkelse utrört i 2 msk vatten, tillsätt lite i taget.
Pommes Anna
- Tvätta och skiva potatisen tunt, gärna på mandolin.
- Lägg upp skivorna i ett vackert mönster på ett bakplåtspapper, skivorna ska överlappa varandra med en tredjedel. Pensla med olja och strö över salt.
- Baka potatisskivorna i ugnen, först på 150 grader (tills potatisen är klar) höj sedan värmen till 250 grader tills potatisen är gyllenbrun.
Sockerstekt gemsallad
- Skär gemsalladen i kvartar, strö över socker och salt
- Stek i olja på hög värme tills sockret karamelliserat och salladen fått färg.