Hjort med potatistorn, butternutpumpapuré och björnbärssås

60m
4
Hjort med potatistorn, butternutpumpapuré och björnbärssås
Foto: TV4

Höstig huvudrätt med mör hjort och vacker potatis, len puré av pumpa samt rödvinssås med björnbär.

Dryckesförslag: Châteaneuf du Pape

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

28 november 2017
60m
4

Du behöver

  • 400-500 g ytterfilé av dovhjort
  • salt och peppar

Butternutpumpapuré

  • 1 liten butternutpumpa
  • olja
  • färsk timjan
  • 50-100 g smör

Potatistorn

  • 300 g potatis, kokt och kall, gärna lite underkokt
  • kryddpeppar, efter smak
  • salt, efter smak
  • färsk timjan, efter smak
  • pankoströbröd
  • olja, till fritering

Björnbärssås

  • 1 rödlök
  • matolja
  • 2 dl rött vin
  • 225-250 g frysta björnbär
  • 2 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kalvbuljong
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1 liten knippe färsk timjan
  • 1-2 msk socker
  • maizena
  • 2 msk smör

Vid servering

  • rostade hasselnötter
  • färsk timjan
  • 4 färska björnbär

Gör så här

  1. Hjort
    Om du har en sous vide-maskin, vakuumförpacka köttet och placera köttet i sous vide-maskinen på 56 grader.
  2. Efter drygt 1 timme, bryn köttet med salt och peppar i het panna.
  3. Skiva köttet i centimetertjocka skivor.
  4. Om du saknar sous vide-maskin, bryn köttet hastigt i het panna.
  5. Ställ in i ugnen på 175 grader.
  6. När köttermometern visar 57-58 grader är köttet klart.
  7. Butternutpumpapuré
    Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Skär bort skalet från butternutpumpan med vass kniv.
  9. Tag bort kärnhuset.
  10. Hacka pumpaköttet till centimeterstora bitar.
  11. Placera pumpaköttet på plåt och häll över matolja.
  12. Baka pumpan i ugn i 25 minuter.
  13. Lägg pumpan i kastrull med smör.
  14. Tillsätt timjan efter smak.
  15. Kör purén mycket slät med stavmixer.
  16. Potatistorn
    Mosa den kalla potatisen med kryddpeppar, salt och timjan.
  17. Forma fyra cylindrar med en utstansningsform.
  18. Häll panko i en sopptallrik.
  19. Doppa och tryck fast panko på potatiscylindrarnas alla sidor.
  20. Fritera i olja, så det täcker tornen, som har temperatur 180 grader i några minuter.
  21. Björnbärssås
    Grovhacka lök.
  22. Koka ner lök, vin, tinade björnbär, vatten, kalvbuljong, balsamvinäger och timjan till dess att hälften av vätskan återstår.
  23. Sila och häll tillbaka till en ren kastrull.
  24. Tillsätt socker så att såsen ej är alltför sur.
  25. Gör såsen något tjockare vid behov med maizenamjöl.
  26. Före servering, blanka av såsen med smör.
  27. Vid servering
    Häll lite sås på stora tallrikar.
  28. Placera skivat kött på såsen.
  29. Placera ett björnbär bredvid köttet.
  30. Bred ut butternutpumpapurén till en halvmåne med en skeds undersida.
  31. Lägg några rostade hasselnötter över purén.
  32. Ställ potatistorn och lägg timjan på tallrikarna.
Kommentera receptet
Glaskampanj

Fler goda recept