Hjälmargös med potatispuré och vitvinssås

koket.se
Hjälmargös med potatispuré och vitvinssås
Foto: Tv4

Hjälmargös med potatispuré och vitvinssås

Av: Christer - Närke

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

30 m

Vad sägs om den här festliga huvudrätten bestående av gös med potatispuré och vitvinssås? Det kan bli en fullpoängare!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Christer - Närke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Rimmad gös

  • 5 dl vatten
  • 1,5 msk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 500 g gös

Vitvinssås

  • 1 dl schalottenlök, hackad
  • 0,5 morot
  • 0,5 palsternacka
  • 3 dl vitt vin
  • 1 msk koncentrerad fiskfond
  • 4 dl vatten
  • 5 dl grädde
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 2 msk crème fraîche
  • 3 krm salt

Potatispuré

  • 900 g potatis
  • 1 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 3 salladslökar

Servering

  • 1 ägg, hårdkokt
  • 200 g grön sparris
  • 100 g kött, rökt

Gör så här

Rimmad gös

  1. Blanda ingredienserna till lagen så att allt löses upp. Lägg sedan i fisken så att den täcks helt och låt stå i ca 1 timme.

Vitvinssås

  1. Skala och hacka lök, morot och palsternacka. Fräs bitarna på låg värme med smör i ca 1–2 minuter.
  2. Tillsätt vin och koka upp, reducera till halva mängden.
  3. Häll i fond och vatten och koka tills ca 2 dl återstår.
  4. Koka upp 4 dl grädde i en separat kastrull och låt det reduceras till hälften. Vispa sedan ner grädden i vitvinskoket och sila av.
  5. Blanda majsstärkelse med lite vatten och rör om. Tillsätt redningen i såsen under omrörning. Låt koka upp.
  6. Blanda ner crème fraîche i såsen innan servering. Mixa med stavmixer i ca 1 minut.
  7. Vispa den återstående mängden grädde (1 dl) och vänd även ner det försiktigt i såsen innan servering.

Potatispuré

  1. Skala och koka potatisen tills den är mjuk, ca 20–30 minuter.
  2. Pressa potatisen med en potatispress och häll tillbaka i kastrullen.
  3. Värm grädde, mjölk och smör i en annan kastrull och häll det över potatisen. Rör om och krydda med salt och peppar efter smak.
  4. Blanda ner hackad salladslök i purén innan servering.

Rimmad gös forts.

  1. Ta upp fisken ur saltlagen och tillaga den mitt i ugnen på 125 grader tills fisken uppnår ca 47 grader i innertemperatur.

Servering

  1. Koka ett ägg i ca 8–10 minuter. Låt svalna och finriv över fisken vid servering.
  2. Bryt eller skär av den nedersta delen av sparrisen. Dela den i två eller tre bitar. Stek sedan snabbt ca 1 minut i en het stekpanna med smör och olja.
  3. Skär det rökta köttet i små kuber för garnering.
  4. Lägg upp alla komponenter på varma tallrikar och servera.