Hjälmargös med potatispuré och vitvinssås


Foto: Tv4
Hjälmargös med potatispuré och vitvinssås
24 ingredienser
30 m
Vad sägs om den här festliga huvudrätten bestående av gös med potatispuré och vitvinssås? Det kan bli en fullpoängare!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se Christer - Närke laga receptet

Ingredienser
Rimmad gös
- 5 dl vatten
- 1,5 msk salt
- 2 tsk strösocker
- 500 g gös
Vitvinssås
- 1 dl schalottenlök, hackad
- 0,5 morot
- 0,5 palsternacka
- 3 dl vitt vin
- 1 msk koncentrerad fiskfond
- 4 dl vatten
- 5 dl grädde
- 1 tsk majsstärkelse
- 2 msk crème fraîche
- 3 krm salt
Potatispuré
- 900 g potatis
- 1 dl grädde
- 3 dl mjölk
- 50 g smör
- 1 tsk salt
- 2 krm peppar
- 3 salladslökar
Servering
- 1 ägg, hårdkokt
- 200 g grön sparris
- 100 g kött, rökt
Gör så här
Rimmad gös
- Blanda ingredienserna till lagen så att allt löses upp. Lägg sedan i fisken så att den täcks helt och låt stå i ca 1 timme.
Vitvinssås
- Skala och hacka lök, morot och palsternacka. Fräs bitarna på låg värme med smör i ca 1–2 minuter.
- Tillsätt vin och koka upp, reducera till halva mängden.
- Häll i fond och vatten och koka tills ca 2 dl återstår.
- Koka upp 4 dl grädde i en separat kastrull och låt det reduceras till hälften. Vispa sedan ner grädden i vitvinskoket och sila av.
- Blanda majsstärkelse med lite vatten och rör om. Tillsätt redningen i såsen under omrörning. Låt koka upp.
- Blanda ner crème fraîche i såsen innan servering. Mixa med stavmixer i ca 1 minut.
- Vispa den återstående mängden grädde (1 dl) och vänd även ner det försiktigt i såsen innan servering.
Potatispuré
- Skala och koka potatisen tills den är mjuk, ca 20–30 minuter.
- Pressa potatisen med en potatispress och häll tillbaka i kastrullen.
- Värm grädde, mjölk och smör i en annan kastrull och häll det över potatisen. Rör om och krydda med salt och peppar efter smak.
- Blanda ner hackad salladslök i purén innan servering.
Rimmad gös forts.
- Ta upp fisken ur saltlagen och tillaga den mitt i ugnen på 125 grader tills fisken uppnår ca 47 grader i innertemperatur.
Servering
- Koka ett ägg i ca 8–10 minuter. Låt svalna och finriv över fisken vid servering.
- Bryt eller skär av den nedersta delen av sparrisen. Dela den i två eller tre bitar. Stek sedan snabbt ca 1 minut i en het stekpanna med smör och olja.
- Skär det rökta köttet i små kuber för garnering.
- Lägg upp alla komponenter på varma tallrikar och servera.