Himmelsk änglamat

9 röster
15 m + 3 h
4

En fräsch lingonparfait med knasprig hasselnöt – och mandelcrumble. Den lyfter måltiden till himmelska höjder när man vill ha något friskt, som inte är alltför sött, som avslutning.

Dryckestips: Dessertvin ex: Ruffino Vinsanto Serelle

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
15 m + 3 h
4

Du behöver

  • 250 g frysta lingon, spara några till garnering
  • 1 äggvita
  • 1 dl florsocker
  • 2 dl grädde
  • 1 dl yoghurt
  • 2 msk flytande akaciahonung
  • form klädd med plastfilm

Hasselnöt– och mandelcrumble

  • 1 dl hasselnötskärnor
  • 1 dl sötmandel
  • från 0,5 citron, rivet skal
  • 0,75 dl mjöl
  • 15 g smör
  • 4 msk flytande akaciahonung

Servering

  • lingon
  • florsocker

Gör så här

  1. Parfait
    Mosa 200 g av bären i mixer men spara 50 g och stöt dem med en potatispress el liknande för att få med lingonens konsistens i parfaiten.
  2. Vispa äggvita och florsocker till skum.
  3. Vänd ner de mixade och mosade bären och rör om. Tillsätt honung.
  4. Vispa grädden och rör ner den och yoghurten i lingonsmeten.
  5. Bred ut i en bakform klädd med plastfilm. Täck formen och sätt in i frysen minst 3 timmar före servering.
  6. Ta fram den ur frysen 15 min innan servering
  7. Hasselnöt– och mandelcrumble
    Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Rosta mandeln och nötterna i en torr stekpanna och gnugga sedan hasselnötterna mellan hushållspapper så mycket av det bruna lossnar. Finhacka mandeln och nötterna för hand eller i mixer.
  9. Blanda nötter, mandel, mjöl och rivet citronskal i en skål, hacka med en bordskniv ner smöret eller använd fingrarna till att finfördela det i blandningen, tillsätt 2 msk flytande honung så det blir en smulig massa.
  10. Bred ut smulorna på ett bakplåtspapper på en plåt och ringla 2 msk honung över. Grädda i 10 minuter, men passa noga, den är lätt att bränna vid! Ta ut och låt svalna.
  11. Smula söder crumblen och varva sedan med parfaiten i efterrättsglas, avsluta med parfait på toppen. Garnera med de sparade lingonen och pudra sist över lite florsocker med hjälp av en tesil.
17 september 2015
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept