Himmelsk änglamat

Himmelsk änglamat
Foto: TV4

Himmelsk änglamat

Av: Anne - Falkenberg

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

15 m + 3 h

En fräsch lingonparfait med knasprig hasselnöt – och mandelcrumble. Den lyfter måltiden till himmelska höjder när man vill ha något friskt, som inte är alltför sött, som avslutning.

Dryckestips: Dessertvin ex: Ruffino Vinsanto Serelle

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 250 g frysta lingon, spara några till garnering
  • 1 äggvita
  • 1 dl florsocker
  • 2 dl grädde
  • 1 dl yoghurt
  • 2 msk flytande akaciahonung
  • form, klädd med plastfilm

Hasselnöt– och mandelcrumble

  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl sötmandel
  • 0,5 citron, rivet skal
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 15 g smör
  • 4 msk flytande akaciahonung

Servering

  • lingon
  • florsocker

Gör så här

Parfait

  1. Mosa 200 g av bären i mixer men spara 50 g och stöt dem med en potatispress el liknande för att få med lingonens konsistens i parfaiten.
  2. Vispa äggvita och florsocker till skum.
  3. Vänd ner de mixade och mosade bären och rör om. Tillsätt honung.
  4. Vispa grädden och rör ner den och yoghurten i lingonsmeten.
  5. Bred ut i en bakform klädd med plastfilm. Täck formen och sätt in i frysen minst 3 timmar före servering.
  6. Ta fram den ur frysen 15 min innan servering

Hasselnöt– och mandelcrumble

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rosta mandeln och nötterna i en torr stekpanna och gnugga sedan hasselnötterna mellan hushållspapper så mycket av det bruna lossnar. Finhacka mandeln och nötterna för hand eller i mixer.
  3. Blanda nötter, mandel, mjöl och rivet citronskal i en skål, hacka med en bordskniv ner smöret eller använd fingrarna till att finfördela det i blandningen, tillsätt 2 msk flytande honung så det blir en smulig massa.
  4. Bred ut smulorna på ett bakplåtspapper på en plåt och ringla 2 msk honung över. Grädda i 10 minuter, men passa noga, den är lätt att bränna vid! Ta ut och låt svalna.
  5. Smula söder crumblen och varva sedan med parfaiten i efterrättsglas, avsluta med parfait på toppen. Garnera med de sparade lingonen och pudra sist över lite florsocker med hjälp av en tesil.