Hildas prinsesstårta på burk

koket.se
Hildas prinsesstårta på burk
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Hildas prinsesstårta på burk

16 ingredienser

1 h

Festligare och enklare än så här blir det nog inte! Prinsesstårta på burk är verkligen ett måste i vår. Du hittar receptet på Hildas smarta och enkla tårtbotten här!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Vaniljkräm

  • 3 äggulor
  • 3 msk majsstärkelse
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 dl mjölk (3 %)
  • 0,5 dl grädde
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)
  • 20 g smör, rumsvarmt

Hemgjord marsipan

  • 200 g sötmandel, skållad
  • 2,5 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • ev. färgsättning (bärpulver eller gelfärg)

Montering

  • 1 tårtbotten (se Hildas tidigare recept)
  • hallonsylt
  • vispgrädde
  • ca 500 g marsipan
  • marsipanros
  • ätbara blommor
  • florsocker

Gör så här

Vaniljkräm

  1. Blanda ihop äggulor, majsstärkelse och strösocker för hand i en skål.
  2. Koka upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull.
  3. Häll ner den varma gräddmjölken med vanilj i ägguleblandningen. Rör hela tiden och häll sedan snabbt tillbaka allt i kastrullen.
  4. Värm på låg till medelvärme, rör hela tiden tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka, då blir det äggröra.
  5. När krämen tjocknat så ta av den från värmen och tillsätt smöret.
  6. Häll krämen i en skål, plasta så att plasten ligger på krämen och låt svalna helt i kylen.

Hemgjord marsipan

  1. Ta fram en kastrull med vatten, lägg i mandlarna och skålla dem.
  2. Skala mandlarna och låt torka på hushållspapper.
  3. Lägg mandlarna i en matberedare och mixa till riktigt fint mjöl. Häll över mjölet i en skål och tillsätt florsocker.
  4. Tillsätt äggvita och arbeta samman till en slät massa.
  5. Tillsätt mer florsocker om massan blir för fuktig, eller lite vatten om massan bli för torr.
  6. Färga eventuellt marsipanen med bärpulver eller gelfärg. Förvara sedan inplastad i kylen.

Montering

  1. Ta fram 6 portionsburkar av glas.
  2. Lägg i några bitar av tårtbottnen i burkarna, spritsa på hallonsylt, vaniljkräm och grädde och upprepa 2–3 gånger.
  3. Kavla ut marsipanen till en cirkel och stansa ut rundlar som är lika stora som burkarnas öppning.
  4. Lägg marsipanen som ett lock ovan på burken. Dekorera med en blomma eller marsipanros och pudra över florsocker.