Hildas tårtbotten
Hildas tårtbotten
4 ingredienser
1 h
Den här smarta tårtbottnen utgår från 3 lika delar av ägg, socker och vetemjöl. Utgå från nedanstående mängd beroende på vilken form du vill använda:
20 cm eller 6 stycken muffins: 3 ägg och 1 tsk bakpulver
22 cm: 4 ägg och 1 tsk bakpulver
24 cm: 5 ägg och 1 ½ tsk bakpulver
26 cm: 6 ägg och 2 tsk bakpulver
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
- ägg
- strösocker
- vetemjöl
- bakpulver
- ev. smaksättning (vaniljsocker, citron eller kardemumma)
Gör så här
- Ta fram tre likadana glas och ställ bredvid varandra.
- Knäck ner äggen i ett av glasen.
- Häll nervsocker i det andra glaset tills det är i samma nivå som äggen.
- Fyll det tredje glaset med vetemjöl till samma nivå som äggen och sockret. Tillsätt eventuell smaksättning samt bakpulver beroende på hur stor form du har. Se tabellen i ingressen ovan.
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Vispa äggen och sockret riktigt vitt och fluffigt i minst 5 minuter.
- Blanda mjölet med bakpulvret. Sikta sedan ner de torra ingredienserna i äggsmeten och vänd runt med en slickepott. Var varsam så luften behålls i smeten.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform och smöra kanterna med smör.
- Fyll formen med smeten och grädda näst längst ner i ugnen. Tiden beror på vilken form du har, men en mellanstor form tar ca 25–45 minuter. Öppna inte ugnsluckan de 20 första minuterna, så undviker du att bottnen sjunker ihop.
- Känn efter med en sticka om bottnen är klar, den ska vara helt torr.
- Låt bottnen svalna helt innan du delar den och fyller med valfria fyllningar.