Hildas tårtbotten

koket.se
Hildas tårtbotten
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Hildas tårtbotten

4 ingredienser

1 h

Den här smarta tårtbottnen utgår från 3 lika delar av ägg, socker och vetemjöl. Utgå från nedanstående mängd beroende på vilken form du vill använda:

20 cm eller 6 stycken muffins: 3 ägg och 1 tsk bakpulver

22 cm: 4 ägg och 1 tsk bakpulver

24 cm: 5 ägg och 1 ½ tsk bakpulver

26 cm: 6 ägg och 2 tsk bakpulver

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner tårtbotten
  • ägg
  • strösocker
  • vetemjöl
  • bakpulver
  • ev. smaksättning (vaniljsocker, citron eller kardemumma)

Gör så här

  1. Ta fram tre likadana glas och ställ bredvid varandra.
  2. Knäck ner äggen i ett av glasen.
  3. Häll nervsocker i det andra glaset tills det är i samma nivå som äggen.
  4. Fyll det tredje glaset med vetemjöl till samma nivå som äggen och sockret. Tillsätt eventuell smaksättning samt bakpulver beroende på hur stor form du har. Se tabellen i ingressen ovan.
  5. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  6. Vispa äggen och sockret riktigt vitt och fluffigt i minst 5 minuter.
  7. Blanda mjölet med bakpulvret. Sikta sedan ner de torra ingredienserna i äggsmeten och vänd runt med en slickepott. Var varsam så luften behålls i smeten.
  8. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform och smöra kanterna med smör.
  9. Fyll formen med smeten och grädda näst längst ner i ugnen. Tiden beror på vilken form du har, men en mellanstor form tar ca 25–45 minuter. Öppna inte ugnsluckan de 20 första minuterna, så undviker du att bottnen sjunker ihop.
  10. Känn efter med en sticka om bottnen är klar, den ska vara helt torr.
  11. Låt bottnen svalna helt innan du delar den och fyller med valfria fyllningar.