Hildas klassiska prinsesstårta

koket.se
Hildas klassiska prinsesstårta
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Hildas klassiska prinsesstårta

16 ingredienser

1 h

Prinsesstårta är nog tårtornas tårta när det kommer till kalas och festligheter! Missa inte Hildas smarta och enkla tårtbotten som du hittar recept på här!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner tårta

Vaniljkräm

  • 3 äggulor
  • 3 msk majsstärkelse
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 dl mjölk (3 %)
  • 0,5 dl grädde
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)
  • 20 g smör, rumsvarmt

Hemgjord marsipan

  • 200 g sötmandel, skållad
  • 2,5 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • ev. färgsättning (bärpulver eller gelfärg)

Montering

  • 1 tårtbotten (se Hildas tidigare recept)
  • hallonsylt
  • vispgrädde
  • ca 500 g marsipan
  • marsipanros
  • färsk citronmeliss
  • florsocker

Gör så här

Vaniljkräm

  1. Blanda ihop äggulor, majsstärkelse och strösocker för hand i en skål.
  2. Koka upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull.
  3. Häll ner den varma gräddmjölken med vanilj i ägguleblandningen. Rör hela tiden och häll sedan snabbt tillbaka allt i kastrullen.
  4. Värm på låg till medelvärme, rör hela tiden tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka, då blir det äggröra.
  5. När krämen tjocknat så ta av den från värmen och tillsätt smöret.
  6. Häll krämen i en skål, plasta så att plasten ligger på krämen och låt svalna helt i kylen.

Hemgjord marsipan

  1. Ta fram en kastrull med vatten, lägg i mandlarna och skålla dem.
  2. Skala mandlarna och låt torka på hushållspapper.
  3. Lägg mandlarna i en matberedare och mixa till riktigt fint mjöl. Häll över mjölet i en skål och tillsätt florsocker.
  4. Tillsätt äggvita och arbeta samman till en slät massa.
  5. Tillsätt mer florsocker om massan blir för fuktig, eller lite vatten om massan bli för torr.
  6. Färga eventuellt marsipanen med bärpulver eller gelfärg. Förvara sedan inplastad i kylen.

Montering

  1. Dela tårtbottnen i tre delar på tjockleken.
  2. Börja med att bre ut ett jämnt lager hallonsylt på första bottendelen.
  3. Lägg sedan på andra delen av bottnen.
  4. Bred ut ett jämnt lager vaniljkräm.
  5. Lägg på sista bottendelen och bred på ett tunt lager vispad grädde.
  6. Plasta tårtan och ställ tillbaka den i springformen, spänn fast. Ställ i kylen i minst en timme men gärna längre. På så sätt får bottnarna suga åt sig av fyllningarna.
  7. Vispa grädden.
  8. Ta ut tårtan från kylen och täck hela tårtan med grädden. Jämna ut till ett slätt lager, men se till att få en liten topp av grädde på ovansidan.
  9. Kavla ut marsipanen till en cirkel utan sprickor.
  10. Lägg marsipanen på tårtan och forma med händerna för att undvika vecka på sidorna. Skär rent kanterna med en kniv.
  11. Toppa tårtan med en marsipanros, florsocker och eventuellt lite citronmeliss.