Het och syrlig soppa

POPULÄRT
Het och syrlig soppa
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Het och syrlig soppa

25 ingredienser

1 h

”I originalet reds soppan med ankblod, är det nu så att du har en burk blod i kylen så använder du naturligtvis den annars tar du lite majsstärkelse eller potatismjöl och rör ut i lite vatten för att reda soppan till sin klassiska, lätt snoriga, konsistens. Det viktiga är balansen mellan vinäger, sötma och peppar som i det här fallet kommer från svartpeppar. Det är precis som med pepparstek, när du tror att du tagit tillräckligt med peppar, ta tre varv till med kvarnen. ”Fyllningen” i soppan kan variera så här är det fritt fram att variera.” /Erik Videgård

Ingredienser

portioner
  • 100 g fläskkarré
  • 15 g Cloud ear mushrooms, torkade (judasöra)
  • 25 g Lily bulbs, torkade (liljeknoppar)
  • 6 shiitakesvamp, torkade
  • 250 g tofu, fast ”silken”
  • 1,5 l buljong
  • 2 msk majsstärkelse
  • 4 msk vatten
  • 2 ägg, uppvispade
  • 2 tsk olja
  • 1 krm salt
  • 50 g färsk koriander (riven i bitar)

Marinad

  • 1 krm salt
  • 1 tsk soja (mörk)
  • svartpeppar (5 varv på kvarnen)
  • 1 tsk risvin
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk sesamolja

Smaksättning

  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk soja (ljus)
  • 1 msk soja (mörk)
  • 4 msk risvinäger (ljus)
  • svartpeppar (10 varv på kvarnen)

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till marinaden och rör ner fläskstrimlorna, låt stå i 30 minuter.
  2. Häll kokande vatten över svamparna och liljeknopparna låt stå i 20 minuter
  3. Skär tofun i strimlor ca 6 x 6 mm x 3 cm.
  4. Lös upp majsstärkelsen i vattnet.
  5. Häll av vattnet från svampen och liljeknopparna, ta bort och släng foten från shiitakesvamparna och skär hattarna i tunna strimlor. Ta bort eventuellt hårda delar från judasöronen och bryt dem i mindre bitar. Dela liljeknopparna i 6 cm längder.
  6. Häll buljongen i en större gryta. Tillsätt svamparna, liljeknopparna och smaksätt med salt, socker och soja.
  7. Koka upp och tillsätt fläsket (se till så att det inte klumpar ihop sig). Tillsätt tofun och red av med majsstärkelsen utrörd i vatten (eller ankblodet) så snart soppan börjar sjuda. Låt koka upp igen under varsam omrörning.
  8. Dags för ägget! Sätt soppan i rotation med hjälp av en slev eller gaffel, medan soppan roterar häll de uppvispade äggen över en trägaffel ner i soppan. Ta sedan soppan från värmen och täck med ett lock under 45 sekunder så att äggen koagulerar.
  9. Rör ner koriander, vinäger och svartpeppar, smaka av och korrigera (eventuellt mer peppar). Sleva upp i portionsskålar och servera soppan varm.