• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Het koreansk ramen med biff och sesamdipp

POPULÄRT
Het koreansk biff ramen med sesamdipp
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Het koreansk ramen med biff och sesamdipp

12 steg att laga

20 ingredienser

45 min

Het koreansk ramen med biff och tofu är en Jennies personliga favoriter. En vacker och smakrik rätt som passar fint att bjuda på till helgen. 

Jennie använder koreanska snabbnudlar, de finns att köpa i asiatiska butiker. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Seamsås

  • 1 dl sesamfrön, hårt rostade
  • 2 dl majonnäs
  • 2 klyfta vitlök, finriva
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk strösocker

Ramen

  • 300 g ryggbiff, i hel bit, vällmarmorerad
  • 200 g fast tofu
  • 2 pak choi
  • 4 salladslökar
  • 4 blad salladskål
  • 200 g shiitakesvamp
  • 1 msk svarta sesamfrön

Buljong

  • 1,5 l kycklingbuljong
  • 7 dl vatten
  • 2 msk gochujang
  • 4 msk japansk soja
  • 4 msk misopasta
  • 3 klyfta vitlök, finrivna
  • 3 förp snabbnudlar, koreanska

Gör så här

  1. Mortla sesamfröna eller kör i mixer till grovt pulver. Blanda med övriga ingredienser till sesamsåsen. Ställ åt sidan.
  2. Koka ihop alla ingredienser till buljongen i en kastrull på spisen. Låt puttra ihop i 10 minuter.
  3. Dela pak choi i separata blad. Skär salladskål i 3 cm stora bitar. Skiva salladslöken tunt.
  4. Skär tofun i 1 cm tjocka skivor.
  5. Skär biffen i så tunna skivor du kan. Frys det gärna i 30 minuter innan du ska skära så går det lättare.
  6. Koka svamparna hela i buljongen i 2 minuter och plocka sedan ur dom med en hålslev.
  7. Koka pak choi i buljongen i 1 minut och lyft upp dem med en hålslev.
  8. Koka nudlarna i buljongen och lägg över nudlarna i serveringsskålarna när de kokat klart.
  9. Lägg upp tofu, biff, salladskål, pak choi och svamp med nudlarna i portionsskålar.
  10. Häll över buljong. Toppa med salladslök och svarta sesamfrön.
  11. Lägg upp sesamsåsen i små skålar vid sidan om till var och en som ska äta. Smaklig spis!
  12. Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna för en mer hållbar matlagning och njut av din biff ramen! /Köket redaktionen