Herdens långkok med dalaprimörer

16 röster
1 h + 4 h
4

Långkok på grytbitar och rödvin som serveras med ris och prästgårdsgelé.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h + 4 h
4
4 portioner

Du behöver

Grytan

  • 1 kg grytbitar
  • färska rotfrukter
  • vit-/grön-/svartpeppar, efter tycke och smak
  • 4 lagerblad
  • 1-2 dl rött vin
  • vatten
  • 2 gula lökar
  • salt och peppar, efter smak

Sås

  • ca 6 dl grädde
  • 0,5 förp vinbärsgelé
  • kantareller, hackade
  • 2 dl syltad lök
  • fond från långkok
  • olika kryddor, efter tycke och smak

Servering

  • ris
  • primörer
  • hårt bröd
  • smör
  • ost

Gör så här

  1. Gryta
    Skär rotfrukterna i bitar. Koka köttet tillsammans med rotfrukterna. Ha i malen vit-/grön-/svartpeppar, lagerblad, rött vin och den hackade gula löken. Salta och peppra i ca. Låt koka ca 3-4 timmar på låg värme.
  2. Häll av och spara fond.
  3. Lägg tillbaka köttet i grytan och koka upp grädden med vinbärsgelén, syltad lök, hackade kantareller och delar av fond från långkoket, krydda efter behag.
  4. Serveras med ris och primörer samt hårt bröd, smör och ost.
28 april 2015

laddar fler recept

Laddar fler recept