Hemgjorda parmesankex med ostcreme och sparris

ostkex med ostcreme och sparris
Foto: Tv4

Hemgjorda parmesankex med ostcreme och sparris

Av: Marie-Louise Alm - Gävle

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

1 h

Underbart salta parmesankex toppas med ostcreme och serveras med sparris, oliver och salami. En otrolig smakkombination som alla gäster kommer älska! 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Parmesankex

  • 50 g parmesanost
  • 60 g vetemjöl
  • 50 g smör
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 msk torkad oregano
  • 0,5 msk torkad timjan

Ostcreme

  • 75 g Västerbottensost, riven
  • 75 g soltorkade tomater, marinerade i kryddig lag
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 röd peppar (chilifrukt)
  • 0,5 dl hasselnötter, skalade och rostade
  • 0,5 dl gräddfil

Till servering

  • 12 gröna (eller svarta oliver)
  • 12 sparris
  • 12 skivor salami

Gör så här

Parmesankex

  1. Blanda ihop alla ingredienserna, gärna i matberedare tills du får en smidig deg.
  2. Forma degen till en rulle som är ca 3 cm i diameter. Rulla den i oregano och timjan. Lägg rullen i kylen i ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Skär rullen i tunna skivor och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 8-9 minuter.

Rosa ostcreme

  1. Mixa alla ingredienserna, gärna i matberedare.

Vid servering

  1. Pensla sparrisen med olivolja och strö över flingsalt, grilla ca två minuter i grillpanna.
  2. Bred ostcremen på kexen, toppa med en oliv. Servera kexen med salami och grillad sparris.