Hemgjord vaniljglass med bärkompott

16 röster
30 m + tid i frys
4

Hemgjord krämig vaniljglass med bärkompott av blandade bär. Enkelt och gott!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
30 m + tid i frys
4

Du behöver

Glass

  • 3 dl grädde
  • 2 dl standardmjölk
  • 2 hela vaniljstänger
  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker

Bärkompott

  • 5 dl blandade bär t.ex. hallon, blåbär, björnbär
  • ev. en skvätt vatten
  • socker, efter smak

Gör så här

  1. Häll grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstängerna och skrapa ur fröna i kastrullen, lägg även i stängerna i kastrullen så de får koka med.
  2. Låt koka upp och ställ sedan kastrullen åt sidan och låt svalna.
  3. Vispa äggulorna med sockret ljust och fluffigt. Ta fram en ren kastrull och häll i båda blandningarna, låt sjuda försiktigt i 15 minuter. Rör om då och då så det inte bränns vid, det får absolut inte koka.
  4. När smeten tjocknat ställs den in i kylen och kan därefter köras i glassmaskin.
  5. Koka upp de olika bären så de delar på sig. Tillsätt eventuellt vatten, beroende på bärens konsistens. Smaka av med socker, rör om häftigt.
  6. Servera glassen tillsammans med bärkompotten.
10 november 2016

Laddar fler recept