Helstekt rostasfilé med balsamicosås

2 h
4
Helstekt rostasfilé med balsamicosås
Foto: TV4

En lyxig middag med helstekt rostasfilé, långbakad rotselleri, mandelpotatispuré och balsamicosås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

21 augusti 2017
2 h
4

Du behöver

Långbakad rotselleri

  • 1 medelstor rotselleri
  • smör
  • 2 msk färsk rosmarin, hackad
  • olivolja
  • flingsalt

Helstekt rostasfilè

  • 600 g rostasfilé
  • salt och svartpeppar
  • smör

Mandelpotatispuré

  • 800 g mandelpotatis
  • 1 dl mjölk
  • 150 g smör
  • salt och vitpeppar

Balsamicosås

  • 2-4 msk rörsocker
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 2 dl rött vin
  • 0,75 dl koncentrerad kalvfond
  • 1 rosmarinkvist

Gör så här

  1. Långbakad rotselleri
    Sätt ugnen på 180 grader. Skala rotsellerin och gnid in den med smör och klappa in rosmarin runt hela rotsellerin. Baka i ugn i ca 2 timmar. Ös gärna med smörskyn då och då. Klyfta rotsellerin, ringla lite olivolja över och strö på flingsalt.
  2. Helstekt rostasfilé
    Sätt ugnen på 180 grader. Salta och peppra filén. Stek på hög värme runt om så den får färg. Ställ in i ugnen och stek tills innertemperaturen på köttet når 53 grader. Skiva upp och servera.
  3. Mandelpotatispuré
    Skala potatisen och koka mjuk i saltat vatten.
  4. Värm mjölken med hälften av smöret. Pressa potatisen i potatispress. Blanda potatisen med mjölken och resten av smöret. Salta och peppra.
  5. Balsamicosås
    Karamellisera sockret i en kastrull. Häll i resten av ingredienserna och låt sjuda i ca 20 minuter. Om såsen blir för kraftig i smaken så späd med lite vatten efter smak och tycke.
Kommentera receptet

Fler goda recept