Helstekt rostasfilé med balsamicosås

POPULÄRT
Helstekt rostasfilé med balsamicosås
Foto: TV4

Helstekt rostasfilé med balsamicosås

Av: Mikael - Härnösand

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

2 h

En lyxig middag med helstekt rostasfilé, långbakad rotselleri, mandelpotatispuré och balsamicosås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Långbakad rotselleri

  • 1 rotselleri
  • smör
  • 2 msk färsk rosmarin, hackad
  • olivolja
  • flingsalt

Helstekt rostasfilè

  • 600 g rostasfilé
  • salt
  • svartpeppar
  • smör

Mandelpotatispuré

  • 800 g mandelpotatis
  • 1 dl mjölk
  • 150 g smör
  • salt
  • vitpeppar

Balsamicosås

  • 2-4 msk rörsocker
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 2 dl rött vin
  • 0,75 dl koncentrerad kalvfond
  • 1 rosmarinkvist

Gör så här

Långbakad rotselleri

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Skala rotsellerin och gnid in den med smör och klappa in rosmarin runt hela rotsellerin. Baka i ugn i ca 2 timmar. Ös gärna med smörskyn då och då. Klyfta rotsellerin, ringla lite olivolja över och strö på flingsalt.

Helstekt rostasfilé

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Salta och peppra filén. Stek på hög värme runt om så den får färg. Ställ in i ugnen och stek tills innertemperaturen på köttet når 53 grader. Skiva upp och servera.

Mandelpotatispuré

  1. Skala potatisen och koka mjuk i saltat vatten.
  2. Värm mjölken med hälften av smöret. Pressa potatisen i potatispress. Blanda potatisen med mjölken och resten av smöret. Salta och peppra.

Balsamicosås

  1. Karamellisera sockret i en kastrull. Häll i resten av ingredienserna och låt sjuda i ca 20 minuter. Om såsen blir för kraftig i smaken så späd med lite vatten efter smak och tycke.