Helstekt rödingfilé med brynt smörsås och primörer

7 röster
45 m
4

Röding i ugn serveras med gräddig smör- och citronsås och stekta primörer.

Dryckestips: Fernand Engel – Pinot Gris 2011

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
45 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 4 filéer röding
  • 3 rödlökar, klyftade
  • 20 minimorötter
  • 2 dl sockerärtor
  • 150 g smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 2 citroner
  • 1 krm cayennepeppar
  • färsk dill
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 2 msk matolja

Gör så här

  1. Brynt smörsås
    Bryn 100 g smör i en kastrull tills det skummar och doftar nötaktigt. Häll i grädde och crème fraiche och värm tills det precis börjar koka. Passa så den inte spricker. Mixa såsen med stavmixer och smaka av med citronsaft, cayennepeppar och salt.
  2. Stekta primörer
    Koka morötterna i en kastrull med vatten tills de får ett tuggmotstånd, ca 8 min.
  3. Skala och klyfta rödlöken. Skölj sockerärtorna under vatten.
  4. Häll av vattnet från morötterna och fräs det tillsammans med rödlöken och sockerärtorna i 50 g smör i 10 min på medelvärme.
  5. Rödingfilé
    Sätt ugnen på 175 grader. Känn så inte filéerna har något ben kvar på sig. Skär filéerna i två delar och lägg på en oljad och ugnssäker plåt.
  6. Salta och peppra fisken efter egen smak. Skiva citronen i 4 delar och lägg dom på plåten. Sätt in plåten i ugnen i 12 min.
  7. Servera med primörerna i botten och fisken på. Ringla såsen runt fisken. Garnera med citronen och dill.
1 oktober 2015
Höstkampanj

laddar fler recept

Laddar fler recept