Helstekt oxfilé med potatisgratäng

Kelvin Wokomaty

Helstekt oxfilé med potatisgratäng

30 ingredienser

1 h

Helstekt oxfilé med potatisgratäng och rödvinssås är en huvudrätt som alltid känns festlig.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Rödvinssås

  • 150 g rotselleri
  • 150 g morot
  • 150 g palsternacka
  • 15 g rapsolja
  • 100 g rödlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 knippe salladslök
  • 30 g tomatpuré, rostad
  • vatten
  • 1000 g rött vin
  • 500 g kalvbuljong (ej koncentrerat)
  • rödvinsvinäger
  • flingsalt
  • smör

Helstekt oxfilé

  • oxfilé
  • salt
  • rapsolja
  • smör
  • färsk rosmarin
  • timjan

Potatisgratäng

  • 500 g potatis
  • 50 g smör
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 knippe färsk timjan (liten knippe)
  • 15 g ädelost
  • 3-4 dl grädde
  • 15 g parmesanost, riven
  • salt
  • peppar

Gör så här

Håll skärmen tänd

Rödvinssås

  1. Skär upp rotselleri, morötter, palsternacka, rödlök, vitlök och salladslök.
  2. Börja med att stek rotfrukterna ganska hårt.
  3. När de har fått färg så tillsätt rödlök, vitlök och salladslök.
  4. Tillsätt sedan rostad tomatpuré, vatten, vin och hemgjord kalvfond (”demi glace” går annars bra).
  5. Låt koka på svag värme tills en tredjedel av vätskan återstår.
  6. Silla av och smaka av med rödvinsvinäger, flingsalt och smör för glans.

Helstekt oxfilé

  1. Skär ut mittenbiten av oxfilén.
  2. Salta oxfilén runt om.
  3. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och bryn köttet hastigt tills det har fin färg runt om.
  4. Sänk värmen och tillsätt rikligt med smör samt färsk rosmarin och timjan.
  5. Ös oxfilén ordentligt med smöret så att hela ytan täcks.
  6. Flytta över köttet till ugnen och baka på 130 grader tills innertemperaturen når ca 52 grader.
  7. Ta ut köttet och låt det vila några minuter innan det skärs upp.

Potatisgratäng

  1. Sätt ugnen på 215–220 grader, över- och undervärme.
  2. Skiva potatis mycket tunt på mandolin.
  3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt finhackad schalottenlök, vitlök och färsk timjan. Låt fräsa lätt tills löken mjuknar.
  4. Tillsätt ädelost, grädde och potatis. Smaka av med salt och peppar.
  5. Låt sjuda försiktigt tills potatisen börjar mjukna och grädden har tjocknat något.
  6. Häll över blandningen i en ugnssäker form och strö över lite riven parmesanost.
  7. Grädda i ugnen i ca 12–15 minuter tills potatisen är genomkokt och har fått en fin gyllene yta.