Helstekt oxfilé

323 röster
ca 45 m
6
oxfile
Foto: TV4

Det allra godaste sättet att tillreda en oxfilé är att steka den hel i ugnen. En termometer underlättar för att få filén steks exakt så som du önskar. Hittar du en hel filé, så passa på att laga hela. En pytt på överbliven oxfilé är verklig lyx!

Visa mer
ca 45 m
6
6 portioner

Du behöver

  • 1 kg hel oxfilé
  • 3 msk smör till stekning
  • salt
  • malen vitpeppar
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Skär bort senan som eventuellt finns kvar längs med filén. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn filén runt om. Krydda med salt, vitpeppar och svartpeppar.
  2. Lägg filén i en ugnssäker form. Stick en köttermometer i filéns tjockaste del. Låt den stå i ugnen tills innertemperaturen är 55-60 grader. Då är köttet vackert rosa i mitten. Vill du ha köttet mer genomstekt, låt det stå tills temperaturen är närmare 65 grader.
  3. Ta ut köttet och låt vila i minst 10 minuter innan du skär upp det i skivor.
26 augusti 2009

Fler goda recept